11. Смотра српског фолклора Славоније, Барање и западног Срема у Вуковару

Последње суботе у новембру Заједничко веће општина организовало је 11. Смотру српског фолклора Славоније, Барање и западног Срема.

Укупно десет друштава узело је учешћа на овој традиционалној манифестацији на којој се окупљају културно-уметничка друштва која негују српску песму и игру.

– Била би ово дванаеста смотра фолклора да нисмо били принуђени да прошле године не организујемо смотру због већ познатих околности условљених појавом вируса. Смотру организујемо наизменично, једном у Вуковару, једном у Белом Манастиру, тако да смо се одлучили да ове године град домаћин буде Вуковар. Било је пријављено 12 културно-уметничких друштава, међутим два су у међувремену одустала због ове ситуације и посебних услова – истакао је председник Одбора за културу ЗВО-а Небојша Видовић који је нагласио и значај овог програма.

– Овакве смотре значе нам пуно јер ово је један од начина очувања културног идентитета српске заједнице на овим просторима, конкретно у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији. Такође, ово је круна једног годишњег циклуса, годишњег рада сваког културно-уметничког друштва и онда смотра фолклора  обједињује читаву причу на начин да сви покажу своје умеће и оно што су постигли и радили током целе године.

Домаћин ове манифестације одржане у дворани ОШ „Драгутин Тадијановић“ у Вуковару био је КУД „Слога“ из Вуковара којег су на сцени представљали ветерани, а поред њих на смотри учешћа су узели и СКУД „Јован Јовановић Змај“ Бијело Брдо, КУД „Бранислав Нушић“ Борово, КУД „Зора“ Силаш, КУД „Острово“ Острово, КУД „Младост“ Трпиња, КУД „Васо Ђурђевић“ Бршадин, КУД „Ђоко Патковић“ Бобота, Завичајно удружење Срба Озрена и Посавине из Борова, те Просвјетин Ансамбл народних игара.

– Смотра фолклора је један леп програм на којем може да се види успех свих културно-уметничких друштава, шта су у односу на протеклу годину направили. За све нас, не само за Заједничко веће општина, него за све припаднике српске заједнице на овим просторима много значи очување културног и верског идентитета поготово када погледамо колико деце и колико младих учествује у раду ових друштава. Заједничко веће општина већ традиционално организује ову манифестацију, а ми ћемо и у наредном периоду да пратимо сва културно-уметничка друштва и улагаћемо средства не само према потребама, него и према нашим пројекцијама са жељом да рад ових друштава буде што бољи и што квалитетнији како бисмо имали и квалитетне програме – напоменуо је председник ЗВО-а Дејан Дракулић.

На овој смотри друштва су се највише представила са играма из Србије, односно Лесковца, Шумадије и Ресаве, а публика је имала прилику да види и игре из озренског краја као и из западне Славоније.

– Ми смо се вечерас представили са играма из западне Србије кореографа Драгомира Вуковића Кљаце под уметничким руководством Далибора Милованчевића и нашег оркестра чији је шеф Зоран Богдановић. Ово је добра прилика да видимо шта смо све радили кроз протеклих годину дана и то је пресек рада свих ових друштава. Наравно да квалитет осцилира од друштва до друштва и надам се да ћемо добити праве одговоре од стручне комисије која је вечерас са нама и која ће нам указати на све предности и недостатке у нашем раду – нагласио је члан Ансамбла народних игара СКД Просвјета из Вуковара Зоран Новоселац.

Учеснике ове смотре пратили су и стални чланови Националног ансамбла Коло из Београда Далибор Милованчевић и Јанко Димитријевић који су дали своје предлоге и сугестије за сваку кореографију и свако културно-уметничко друштво које је наступило на овој манифестацији.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар