АКТУЕЛНО:

Аушвиц био 6 пута мањи од Јасеновца

Макету злогласног логора, приказану на Правном, израдили студенти Архитектонског факултета у Београду

Д. МАТОВИЋ

У НЕДЕЉИ кад се обележава Међународни дан геноцида, на Правном факултету у Београду у оквиру документарне изложбе о логору Јасеновац, представљена је и макета злогласног логора. Урадили су је студенти Архитектонског факултета у Београду у импозантним димензијама: широка је три, а дуга шест метара и тешка, чак, две тоне! Макета је рађена за велику изложбу „Јасеновац, право на незаборав“ која је приказана 2018. у Уједињеним нацијама, али из техничких разлога, због велике тежине, није могла да се транспортује до Њујорка.

Идеја о изради макете потекла је од израелског историчара, професора др Гидеона Грајфа, аутора монументалне студије „Јасеновац – Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности“. Током једне посете Београду, Грајф је показао макету Аушвица, коју су урадиле архитекте из Пољске и Немачке. Грајф је тада предложио да се уради и макета Јасеновца како би се визуелизовао простор на којем је усмрћено више од 700.000 Срба, Јевреја и Рома. Посао је 2017. добио Архитектонски факултет, а тим су предводили проф. др Владан Ђокић, садашњи ректор Универзитета у Београду и проф. др Будимир Судимац.

– Јасеновац се простирао на невероватних 240 квадратних километара, као простор за 150 фудбалских терена, док је Аушвиц био шест пута мањи – каже за „Новости“ амбасадор Љиљана Никшић, организатор овог подухвата. – На макети се виде реплике улазне капије у логор, ограде, али и „Пићилијеве пећи – крематоријуми“, казани за кување људских тела за сапун, „кречане“, као и изглед масовних гробница у Доњој Градини, затим топола ужаса, Ланчара, Циглана…

Студенти архитектуре пуне две године су радили макету, која је први пут приказана у Спомен-парку Шумарице у Крагујевцу 2019. Али, само делимично, док је први пут у целини изложена, пре две вечери, на Правном факултету.

– Макета дочарава сву страхоту злочина у Јасеновцу – каже Љиљана Никшић. – Она непобитно указује да је непримерена тврдња да се радило о радном логору, већ да је усташама тако огромна површина очигледно била неопходна за извршење масовног систематског уништења заточеника, о чему сведочи део логора Доња Градина.

Амбасадорка подсећа да је, према званичним подацима, у Аушвицу страдало 1,5 милиона људи, док је бивши председник Хрватске Фрањо Туђман тврдио да је у Јасеновцу убијено око 3.000, док садашњи државни наратив Хрватске признаје од 83.000 до 100.000 жртава.

– Макета је сачињена да се свету прикаже аутентична величина простора који је заузимао овај систем концентрационих логора, као и да не би било забуне око броја страдалих. Простор који је систем логора покривао показује да је све време морало да буде ангажовано неколико хиљада војника. Зашто би хрватске усташе имале логор од 240 квадратних километара и ангажовале толико војника да би убиле неколико хиљада људи – пита амбасадорка Никшић.

ИЗЛОЖБА У УН
МАТЕРИЈАЛ са изложбе „Јасеновац – Право на незаборав“, која је била у Уједињеним нацијама, чува се у депоима експертске групе ГХ7, који се налазе у Норвешкој, Израелу и Србији. Међу експонатима су реплике „србосјека“, букагија, „менгела“ и других предмета који су се користили за мучење логораша.

– Планирано је да изложба путује у Лондон и Праг, али нас је ковид омео – каже Љиљана Никшић.

Нема коментара

Напишите коментар