АКТУЕЛНО:

Бенковачко гувно виртуелно окупљалиште хуманих људи

У посљедње вријеме свједоци смо да се друштвене мреже користе за забаву, изношење разних ставова, свађа, расправа и подјела, негативних коментара и ружних ријечи. Нама је за око ипак запала једна група на Фејсбуку под називом Бенковачко гувно.

Група има преко 4.500 чланова и како нам је админстраторка групе Вера Мацат Гагић рекла многи чланови и нису из Бенковца или његове околине…

– Некада је постојао сајт Бенковачко гувно, који дуго није активан. Неколико нас је дошло на идеју да направимо Фејсбук групу, и ја сам је направила 9. октобра 2020.
Вече Бенковачког гувна.

Много су времена провели размјењујући фотографије, информације, сјећања, па су дошли на идеју да те виртуелне сусрете замијене оним стварним. Многи се годинама нису видјели, многи се нису видјели од дјетињства, а неки се нису званично ни упознали.

– Окупили смо се 30. априла у Ресторану Џо у Батајници. Било је око 180 људи. Одржали смо двије промоције књига Миле Вранковића и Љубише Шљивића.

Вече је било изузетно весело и емотивно. Госте су забављали Давор Олуић, Недељко Стојковић и Миле Делија уз музичку пратњу Синише Анђелковића.


Оно на шта су посебно поносни је што из групе је проистекло много хуманих гестова. Све акције које су покренуте завршиле би се успјешно.

– Јако сам поносна на ту чињеницу да смо спремни да помогнемо новац како би поправио кров и та средства смо скупили за свега 20 дана, породици са седморо дјеце су обезбиједили одјећу и обућу, донирана им је и велика количина хране. Помогли су породицама са угроженим чланом као што су породице Допуђ у Пуповац. Најважније је повјерење које смо стекли једни у друге.

Радују се ови људи и дијеле једни са другима веселе тренутке, рођења дјеце, унучади, крштења, вјенчања… Међутим, и када наступе они тешки, поред ријечи утјехе сакупе се и средства као помоћ породици у најтежим тренуцима.

Поред тих међуљудских односа група баштини и много старих ријечи, израза, анегдота, обичаја те би било добро све то записати јер послије ових људи питање ко ће их се сјећати.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: Приватна архива Вера Мацат Гагић

 

Нема коментара

Напишите коментар