ЗУ „Банија“ Суботица на поклоничком путовању у манастире Херцеговине и Црне Горе

Завичајно удружење Банија из Суботице организовало је од 29.06. 2023. до 02.07.2023. поклоничко путовање у манастире Херцеговине и Црне Горе. Први дан обиђени су манастири Завала гдје су поклоници присуствовали литургији, манастир у Мркоњићима, гдје се чувају мошти Свете Ане, мајке Светог Василија Острошког, манастир Тврдош, манастир Дужи и Петропавлов манастир. У манастиру Тврдош поклоници су срели Марка Качаревића, оснивача појачког састава „Србски православни појци“.

Након проспаване ноћи у прелијепом Требињу поклоници су се другог дана упутили у Херцег Нови гдје је посјећен манастир Савина. Након Савине обиђени су манастир Бања код Рисна гдје се налази дио моштију Светог Ђорђа, Михољска Превлака код Тивта, Цетиње гдје се чува рука Светог Јована Крститеља, те Острог гдје почивају мошти Светог Василија Острошког. На Острогу су поклоници и преноћили.

Сутрадан су поклоници присуствовали литургији у манастиру Острог, а у повратку кући обишли манастире Ждребаоник, Морача, Куманица и Милешева гдје се чува рука Светог Саве позната и по фресци Белог Анђела.

Овим поклоничким путовањем, у ком је укупно посјећено 14 манастира, успјешно је реализована још једна активност завичајног удружења Банија из Суботице.

Извор: Банија Онлине

Нема коментара

Напишите коментар