АКТУЕЛНО:

Билећки средњошколаци чувају од заборава страдања у селу Корита

У сусрет великом датуму обиљежавања Дана сјећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату, 22. априлу, ученици билећког Средњошколског центра „Голуб Куреш“, под менторством проф. Тање Бубрешко, одржали су угледни час спајајући холокауст, страдање у Јасеновцу и страдање њиховог завичаја у Другом свјетском рату, везано за Корићку јаму.

Ученици: Горица Биберџић, Марија Ивковић, Ана Медан, Гојко Самарџић, Милица Шешлија, Лана Самарџић, Емилија Албијанић, Александра Пејић, Дајана Илић, Ирина Делић и Ивона Шакотић, врло увјерљиво и емотивно су презентовали историјску грађу о овим догађајима, говорили поетске текстове уз молитвено хорско појање чланица црквеног хора (Викторија Кисић, Милица Симовић и Марија Самарџић), а етно пјесму Црвен цвете извела је Николина Мићуновић.

Ученици Илија Глушац и Дијана Старовић су свједочили као потомци страдалих Корићана, и указали на значај и обавезу преношења истине.

Ученици су истакли важност његовања културе сјећања и памћења.

Завршили су поруком преживјелих Корићана (њих 8 је преживјело од преко 130 бачених Срба, међу којима је најмлађи био Коста Глушац од 14 година и Јевто Сворцан од 80 година), која афирмише живот, сјећање и незаборав:

„Ој Корићка пуста јамо клета

ти нас врати са онога свијета

У њедрима твојим ми смо били

и ту тешке ране задобили

од усташке бајонете клете.

Нек потомци ово наши знају

нека памте и нека се чувају

и нек о том историја пише,

да се никад не понови више“.

„Наша је идеја, а топло се надам да ћемо је и реализовати, да све ученике ускоро поведемо на Корићку јаму, и тамо поновимо дио програма, као и да посјетимо цркву Светог Јована Кронштатског и мати Христину са сестринством“, изјавила је професорица Бубрешко.

Скупштина општине Билећа је на свом засиједању од 16.фебруара ове године донијела одлуку о проглашењу у 3. јуна Даном од посебног историјског знацаја за општину Билећа као дана страдања корићких мученика.

У злочину који су починиле муслиманске усташе из сусједног мјеста Фазлагића Кула код Гацка, у ноћи између 3. и 4. јуна 1941. године, убијено је, мучено и у Корићку јаму бачено више од 130 Срба, мјештана Корита и околних села.

Међу страдалницима највише је било мјештана из породице Сворцан, те Бјелица, Старовић, Тркља, Шаровић, Шакота, Глушац, Рогач, Јакшић, Думнић, Ковачевић, Курдулија, Коснић, Милошевић, Миловић, Носовић и Радан.

Кости корићких страдалника извађане су 1953. године, када је на основу 180 пронађених лобања установљено да је број жртава Корићке јаме био знатно већи.

Прво спомен-обиљежје корићким жртвама подигнуто је 1966. године, а 1991. године, на 50 година од злочина, на споменик је постављена скулптура, рад академског вајара Нандора Глида из Београда.

Извор: АТВ

Нема коментара

Напишите коментар