АКТУЕЛНО:

Линта са протјераним Србима и самохраним родитељима код Градоначелнице Сремске Митровице

У Сремској Митровици 9.10. одржан је састанак на коме су присуствовали новоизабрана градоначелница Светлана Миловановић, Војислав Мирнић начелник Градске управе за здравствену и социјалну заштиту, повјереница за избјеглице Сузана Недељковић и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, као и представници два удружења, Право на живот и Борба за живот.

Овом састанку је претходио сусрет Миодрага Линте са члановима ових удружења у Лаћарку, када су му се они обратили за помоћ.

Линта је на самом почетку састанка изнио конкретне проблеме двије категорије грађана у Сремској Митровици, а то су проблеми самохраних мајки и проблеми протјераних Срба.

– Велики број протјераних Срба није ријешио бројна питања. Најважније је питање становања, а на другом мјесту је запошљавање. Такође, многи протјерани Срби нису формално имали статус избјеглице, и због тога им Комесаријат за избјеглице и миграције забрањује да конкуришу за рјешавање стамбеног питања што Линта сматра дискриминацијом. Линта је истакао да је потребно максимално убрзати додјелу станова, монтажних кућа,сеоских имања и грађевинског материјала јер се регионални стамбени програм спроводи јако споро. Што се тиче самохраних родитеља који су подстанари и социјано  угрожених грађана Линта је предложио Градоначелници да се изгради  зграда са већим бројем станова. Поред тога, потребно је да се помогне самохраним родитељима из реда домаћег становништва са пакетима грађевинског материјала да побољшају услове становања или прошире свој животни простор.

Линта је посебно нагласио да ће се борити да држава испуни своје обећање тј. да све избјегличке породице у Србији ријеше своје стамбено питање у што краћем временском року.  Неприхватљиво је да 25 година након завршетка рата постоје протјерани Срби који су и даље подстанари или живе у тешким животним условима који нису достојни човјека.

Он је истакао  да ће тражити и састанак са комесаром за избјеглице Владимир Цуцићем, а договорен је састанак и са шефом кабинета предсједника Александра Вучића, Ивицом Којићем у сриједу.

Договорено је да  Град Сремска Митровица покрене иницијативу за изградњу зграде за самохране мајке и друге социјално угрожене грађане. Радиће се и на убрзању реализације куповине сеоских имања. Проблем постоји и код додјеле грађевинског материјала. Многе породице имају мала примања, и немају средстава да уграде тај материјал, односно да плате мајсторе. Линта ту види рјешење да се тим породицама да око 1.500 евра како би могли да плате мајсторе.

Милован Гуслов предсједник Удружења Право на живот навео је да поред стамбених проблема имају великих проблема са запослењем. Постоје многе породице гдје није ниједан члан запослен. Такође, постоје проблеми у вези примања новчане социјалне помоћи, дјечјег додатака, огрева за зиму и др.

Милена Богосавац предсједница Удружења самохраних родитеља Борба за право наводи да се сусрећу са многобројним проблемима, један од њих је скидање са социјалних примања јер мајке добијају алиментацију, а та алиментација се добија како она каже „само на папиру“. Очеви су у многим случајевима оставили мајке са болесном дјецом.

Татјана Владисављевић се обратила у име свих самохраних мајки. Живи са родитељима и сестром. Оно што их највише боли је неразумијевање, гдје год се обрате нису добродошли. Поготово се жали на Центар за социјални рад у Сремској Митровици. Апеловала је да се и на територији општине Сремска Митровица додијеле бесплатни уџбеници дјеци која живе само са једним од родитеља.

Војислав Мирнић, донедавни начелник Градске управе за здравствену и социјалну заштиту,је рекао да су тражили 100 пакета хране, и да он сваке године организује подјелу тих пакета, превоз, истовар…

Он као проблем наводи чланове правилника који прописује да сваки члан смије имати 24 бруто квадрата, и ко има више квадрата нема право на помоћ у виду грађевинског материјала без обзира у каквом стању кућа била.

– Све су то привремена рјешења, нема континуиране помоћи или неких трајних рјешења.

Сваке године су добијали новчану помоћ или огреј, али како је повјереница за избјеглице Сузана Недељковић навела од те помоћи за сада нема ништа, како су јој из Комесаријата рекли разлог је што они нису добили уплате за ту намјену из државног буџета.

– Сваки дан већ више од 5 година сусрећем се са странкама и разним проблемима. У многим случајевима нас коче прописи и недостаци у прописима, који су застарјели или би се требали допунити – рекла је Недељковићева.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар