АКТУЕЛНО:

Боровски КУД започео концертну сезону

У организацији културно-уметничког друштва Бранислав Нушић у Борову је 27. марта одржан целовечерњи концерт.

Након паузе од две године изазване коронавирусом, чланови културно-уметничког друштва Бранислав Нушић из Борова успели су поново да напуне салу свог Културног центра на радост чланова, али и публике. Игра, звук тамбуре и бројна публика било је нешто што су Нушићевци са радошћу дочекали.

– Наш КУД иначе сваке године има целовечерњи концерт поводом отварања сезоне рада културно уметничког друштва. Нажалост две године то нисмо могли остварити због епидемиолошке ситуације, али на срећу ове године смо успели и организовали смо програм од сат времена где су нам се представили тамбураши и фолклорна секција у свим узрастима. Имамо дечију групу, средњу, старију групу и први ансамбл. Због школских обавеза које имају наши чланови, помешали смо старију дечију групу и први ансамбл, али смо задовољни како је то изгледало. Надамо се да ће следећи концерт или некаква манифестација бити са гостима који иначе сваке године долазе, али овога пута смо баш хтели да то буде отварање сезоне самога КУД-а у свим узрастима и секцијама – рекао је председник КУД-а Бранислав Нушић Радо Босић.

Родитељи и бројна публика су једва дочекали благо попуштање епидемиолошких мера, тако да је сала Кутуног центра била попуњена до последњег места.

– Да смо били у школској дворани тамо би још више људи могло присуствовати. На наше приредбе и концерте долазе и људи који не живе у Борову тако да нас радује овако велика посећеност. У скоријој будућности у плану имамо путовање изван Борова и организацију смотре дечијег фолклора „Ми смо деца весела“ што ће публика такође моћи посетити – додаје Босић.

Велики број деце игра фолклор и свира тамбурицу. Међу њима је и ученица седмог разреда Основне школе Борово Јелена Коларевић.

-Свирам и играм фолклор четири године, одлучила сам се за то јер када пишем задаћу и учим радим то уз музику. Фолклор ме привукао јер идемо на путовања и упознајемо различите људе. Није ми тешко ускладити своје изваншколске активности са школом, пробе имамо једном недељно, углавном суботом или ако смо на распусту и радним данима. Задовољна сам вечерашњим концертом и волела бих да има више оваквих дешавања – каже Јелена.

Представила се и тамбурашка секција

У програму је поред фолклорне секције свих узраста учествовала и тамбурашка секција која већ дуги низ година окупља децу, вокалне солисте и одрасле тамбураше и тако броји близу 30 чланова.

– Подељени смо у две групе и имамо ређе пробе јер не можемо да вежбамо у Основној школи где смо до сада радили, али једном недељно сви смо ту у Борову у КУД-у и покушавамо да одржимо тај репертоар. Прошле године нисмо ни прекидали рад, радили смо током малог и великог школског распуста. Интерес деце постоји и надамо се да ће се то у будућности и наставити – каже водитељ тамбурашке секције Душан Латас.

Из тамбурашке секције се могу похвалити како у априлу месецу планирају одржати Априлску школу тамбуре за одрасле у којој би полазници на радионицама научили нешто више о пореклу тамбурашке музике, те основе теорије и свирања.

– Пре неколико година смо започели са овом идејом, иако је већ две године нисмо били у могућности одржати. Назвали смо то као Априлска школа тамбуре и сами назив нам говори да ће се одржати само у месецу априлу. Нисмо планирали да траје дуго, иако у круговима у којима се крећемо видели смо да људе то доста занима па ћемо видети да ли ће после тога желети да наставе свирати што би нас радовало. За четири пробе које планирамо да одржимо верујем да ће они који буду дошли научити нешто ново што нису знали о самој тамбурашкој музици и њеним основама, а надамо се да ће неки и наставити са свирањем па да ће број одраслих чланова тамбурашке секције постати бројнији – прича Латас.

Културно-уметничко друштво Бранислав Нушић броји 148 чланова, подељених у фолклорну, тамбурашку, драмску и ликовну секцију од којих је најбројнија фолклорна секција са 82 члана. Рад овога КУД-а прати запажени број публике што је доказ да мештани Борова, али и околине воле и цене овај вид кутурног аматеризма.

Маја Милановић

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар