Guslarsko veče u Kovinu posvećeno junacima sa Košara i Paštrika

Ko ne pamti podvig s Košara junaka, nek ga stigne kletva kosovskih junaka

Udruženje Prekodrinski Srbi iz Kovina 18.10. po 29. put organizovalo je tradicionalno veče gusala i epske poezije u Centru za kulturu Kovin.

Kako je na početku programa istakao nadahnuti voditelj profesor Nikola Ljuboja skup je posvećen junacima sa Košara i Paštrika.

Ljubitelji gusala, narodnog stvaralaštva, posebno epske poezije kao i istorije uživali su u nastupu narodnih guslara, a voditelj programa se potrudio da publici predstavi šta Kosovo znači za srpski narod. Od srednjovjekovnih junaka do junaka Košara i Paštrika.

Na početku programa zdravicu je podigao Vukojica Sandić.

Tijana Stamenković, otpjevala je „Sini jarko sa Kosova sunce“.

Umrijeti za krst časni i slobodu zlatnu, dostojno je svetitelja, kosovskih mučenika! O njima je i pjesma propjevala ove večeri O srpskim svetiteljima pjevao je Slavko Jeknić, njegov sin Nikola Jeknić o Kosovskim božurima.

Kako je Sveti Sava branio viziju svoga oca Stefana Nemanje u pjesmi Sveti Savo kazivao je, a gusle zborile Miodrag Mijo Spremo.

Vukoica Sandić izveo je pjesmu Zavjet pravoslavlja.

U pjesmi gdje je žena žrtvovana kao nešto najvrijednije, kako je rekao Nikola Ljuboja, od čega se nikad ne možeš oprostiti. I tako davno, mnogo davno, mladu ženu Gojka Mrnjavčevića, srpsku majku i vječitu žrtvu, u grad Skadar ugradiše, sve da bi se grad održao.

Da se Skadar ne bi zaboravio ne daju gusle. O Skadru na Bojani, vječitom srpskom gradu kazivao je Vlado Runjo.

Pjesmu velikog  Božidara Glogovca Ako ti dođem tamo odrecitovao je Vuk Radojković.

Nikola Ljuboja je sljedeću pjesmu najavio kao pjesmu o Kajmakčalanu – velikom poprištu i rodilištu velikih junaka Velikoga rata! Junačka smrt za čast i slobodu domovine, za više ciljeve, za neke nije samo smrt, nego obaveza i dužnost, rekao je Ljuboja. Takvi junaci zaslužuju da se o njima pjeva. Tako je i Aleksandar Taušan pjevao Smrt Marka Puletića.

Marija Sandić otpjevala je pjesmu Oj, Kosovo dok je cijela sala KC pjevala sa njom.

Ivan Vasojević heroj odbrane srpske međe,  junak našeg vremena, čije je junaštvo i čojstvo u pjesmu srpsku pretočeno. Vaspitavam je po zakonu roda Vasojevskog  – za obraz se glava daje.

Njegovi prijatelji svjedoče: „ Čulo se ura kao u najluđim filmovima. I krenula je neviđena bitka. Bitka u kojoj je njih 13 jurišalo na njih 300. Prsa u prsa, oči u oči. Nakon 15 minuta uslijedilo je zatišje, zatim potpuna tišina. Procjena je bila da su izginuli sve do jednoga. I javlja se Vasojević, raportira: Svi smo živi! Imam jednog ranjenog! Neprijatelj neutralisan, oni koji su preživjeli , povukli se daleko preko granice. Nisam izvršio vaše naređenje o povlačenju , ali jesam ih neutralisao u protivnapadu. Dva dana nakon toga vodnik Ivan Vasojević poginuo je u reonu Maja glava spasavajući ranjenog vojnika, vojnik je preživio. U vječnu slavu otišao je na Vaskrs 11.04.1999. na Opljazu, kod Musine kuće. Stradao je sa Listerom, Predragom Bogosavljevićem, Milenkom Božićem i Darkom Bjelobrkom.

O Ivanu Vasojeviću govorio je Aleksa Rončević.

Koviljka Marija Stamenković pjevala je dirljivu pjesmu O junaku sa Košara i izazvala gromoglasan aplauz.

O Kosovskim osvetnicima kazivao je uz gusle Zoran Rebić.

Milan Mrdović je kazivao stihove u drami Pjesnik i vila autora knjaza crnogorskog Nikole Petrovića.

Za sam kraj je pjesmu izveo čuveni narodni guslar Slavko Aleksić o prerušenom junaku Kosovcu Jovanu.

Goran Stamenković i Pavle Ubović izveli su nekoliko numera i pokazali svoje umjeće na fruli, gajdama i harmonici.

Na samom kraju guslari su se zajedno okupili na bini i uputili pozdrav publici.

Jeknule su gusle, zajecala pjesma o junacima, Košara, Paštrika i Kosova kada je Srbija ćutala.

Slava i hvala svim herojima Košara i Paštrika koji voljno život predadoše za Kosovo na oltar otadžbine svoje, poručio je Ljuboja.

Domaćin kao i svake godine je Blagoje Blagojević, predsjednik Udruženja Prekodrinski Srbi, koji je sve prisutne pozvao da dođu i sljedeće godine na 30. jubilarno veče gusala.

– Do sada je bilo uvijek humanitarnog karaktera, ovo je prvi put da je ulaz bio slobodan. Zadovoljstvo mi je bilo što je bilo mnogo slušalaca, žao mi je iako je program trajao dva sata što nisam pozvao još neke učesnike koji su željeli da dođu.

Blagoje Blagojević nam je rekao da su izdali i Momografiju Udruženja Prekodrinski Srbi, gdje su zapisali sve njihove aktivnosti. Pogotovo one humanitarne.

– Naša pomoć je stizala u sve opštine Republike Srpske gdje je bilo potrebno, a poslije 1999. i na Kosovo.

Donatori: Opštini Kovin, Centar za kulturu Kovin, Te Kontrols Kovin, Konveks Beograd, Keramika Čičić Kovin, Grubić-komerc Kovin,  advokatica Milka Andrejić iz Kovina, Sava Šarenac iz Kovina, Alpis, Kovin

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

Foto: Đurđina Kovačević

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar