Антонијевић: „Дара“ се не може угушити, јер рукописи не горе

Редитељ Предраг Гага Антонијевић рекао је за Срну да се његов филм „Дара из Јасеновца“ не може угушити ни спријечити упркос негативној политичкој пропаганди због које није ушао у избор за „Оскара“, те захвалио Влади Републике Српске за финансијску подршку, за коју је истакао да је дошла у правом тренутку.

„Не може се филм угушити. Једноставно `рукописи не горе`. А поготово што је то један јако снажан филм“, истакао је Антонијевић, напомињући да негативне критике нису биле упућене филму као таквом, који је јако добар и тешко га је критиковати, него им је сметао идеолошки предложак.

Према његовим ријечима, „Дара“ ће се стално појављивати на овај или онај начин јер људи пишу о филму, филм игра у биоскопима, а кренуће по другим земљама свијета и на платформе у наредне двије године.

Он је нагласио да је испуњена мисија филма да се изнесе истина о Јасеновцу.

„Они ће се и даље опирати, биће подметања, али шта вреди. Ево, филм је изашао и нема назад. Ја сам већ био на 30 панела поводом филма са /стручњаком за Холокауст, извршним продуцентом и стручним консултантом филма `Дара из Јасеновца`/ Мајклом Беренбаумом који ради феноменалан посао за нас, који је велики човек и много смо му дужни због овог филма“, навео је Антонијевић.

Он је рекао да ће за промоцију филма „Дара из Јасеновца“ и те како значити подршка Владе Републике Српске од 500.000 КМ.

„Видите каква је борба. То више није питање филма, ни моје лично, ово је сад постало национално питање. Очигледно да морамо да се боримо. Сада је све јасно кад сте видели да мртви-ладни једноставни негирају да су Срби били жртве тамо /у Јасеновцу/“, рекао је Антонијевић.

Антонијевић је додао да је веома захвалан Влади Републици Српске што је у правом тренутку пружила помоћ.

„Ми ћемо наставити са овом, да кажем, агресивном промоцијом `Даре` свуда у свету. То немојте да сумњате, то је наша мисија… То је борба која ће трајати годинама. То је само доказ да не смемо ништа да подразумевамо да други знају или хоће да знају, него треба стално по хиљадити пут понављати једну те исту причу – тако сте нас убијали, тако смо страдали“, истакао је Антонијевић.

Говорећи о неуласку у ужи избор филмова за награду „Оскара“, Антонијевић је рекао да је то знао од оног тренутка када је филм окарактерисан као српска пропаганда јер послије тога више нико није гледао филм као филм, него су гласачи Америчке филмске академије само размишљали да не буду у служби нечије пропаганде и да су се преплашили.

Одговарајући на питање како се нису преплашили од пропаганде у филму о Сребреници „Кво вадис, Аида“ /у којем су Срби приказани као злочинци/, Антонијевић је рекао да је то зато што је тренд и курентно да се прикажу „Срби као лоши момци“.

„Ми смо са овим филмом почели да мењамо тај имиџ. Мислим да смо направили огроман ефекат“, рекао је Антонијевић, наводећи да су јуче и данас изашле три веома одличне филмске критике његовог филма у веома угледним новинама.

Он је напоменуо да ће филм „Дара“ почети да се приказује у још 10, односно укупно у 19 градова у САД.

„Први пут је Јасеновац изашао на најшири могући начин у свету, филм ће бити приказан у свим земљама света. Према томе, ми смо нашу мисију испунили.. Е сад, награда или не? Филм као филм је оштећен, али мисија филма је извршена у делу који се тиче истине о страдању Срба у Јасеновцу“, рекао је Антонијевић за Срну.

Он је подсјетио да га је „ЛА тајмс“ оптужио да је „вјештачки угурао Србе у Јасеновац“, који је, према аутору текста у том америчком листу „био логор за Јевреје“.

„То нам је само сигнал да утростручимо напоре, да се наша истина сазна“, додао је Антонијевић.

Он је рекао да филм „Дара из Јасеновца“ више ништа не може да спријечи и да су само троје људи у појединим америчким листовима подмукло дали конотацију филму да је политичка пропаганда, док су у „ЛА тајмсу“ чак и порекли да је то био логор у којем су примарно Срби били жртве, а порекли су и дјечије логоре.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар