Kalabić: Srbi da njeguju kulturu sjećanja na pretrpljene genocide i stradanja

Istoričar Radovan Kalabić poručio je da Srbi treba da se izbore za istorijsku istinu i da njeguju kulturu sjećanja na genocide koji su počinjeni nad njima u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i srpske žrtve u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka.

On je u izjavi Srni naglasio da se dva genocida nad Srbima – u Prvom svjetskom ratu u Mačvi i Podrinju, te u Drugom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ mogu egzaktno istoriografski dokazati, prema međunarodnoj definiciji ovog zločina.

“Hrvatska vojno-policijska akcija `Oluja` iz 1995. godine najveće je etničko čišćenje u posleratnoj Evropi sa proteranih 250.000 Srba iz Hrvatske”, rekao je Kalabić, odgovarajući na pitanje da li je tačnije definisati “Oluju” kao pogrom ili genocid.

On je ukazao da postoji potpuna zamjena teza da se dželat prikazuje kao žrtva, a žrtva kao dželat. “To je ustaljena praksa koja dolazi sa Zapada prema Srbima”, kaže Kalabić i naglašava da Srbi treba da sada “biju identitetsku bitku” u okviru koje stoji kultura sjećanja kao temelj.

“Mi treba da govorimo o nama kao žrtvama. Ali, došlo je do potpunog medijskog i propagandnog obrta, koji je u službi antisprske politike, koja se vodi od prošlog, pa se nastavila i u ovom veku”, istakao je Kalabić, podsjetivši da su Srbi protjerani iz Sarajeva, iz Hrvatske, sa Kosova i Metohije.

On je ocijenio da “sve ide ka psihološkom cilju” da se ubije samopouzdanje Srba i da počnu sami sebe da optužuju, što je dalo efekta u dijelu “rodomrzačke javnosti”, što se ne smije dozvoliti.

Kalabić je rekao da se genocidni Nijemci iz Drugog svjetskog rata u 21. vijeku pokušavaju zamijeniti Srbima, što je kleveta neviđenih razmjera.

Komentarišući optužbe Bošnjaka i Hrvata da su Srbi vršili “genocide” po Hrvatskoj i BiH, Kalabić je rekao da te optužbe uopšte ne iznenađuju jer na stvari gleda kroz istorijski i višedecenijski kontinuitet.

“Ta njihov potreba da Srbe nazivaju genocidnim, a pri tome u istorijskoj praksi primenjuju genocid nad Sribma, nije ništa iznenađujuće. Mi treba da se izborimo oko istorijske istine i da negujemo kulturu sećanja na naše žrtve. Jer, ako mi to ne činimo, dolazi do ponovnog njihovog ubijanja, saučestuvujemo u njihovom ponovnom ubijanju”, smatra Kalabić.

Preuzeto sa: SRNA

Nema komentara

Napišite komentar