АКТУЕЛНО:

Лале: Пристрасни тужиоци не траже доказе за злостављање Срба

Предсједник Удружења логораша регије Бирач Винко Лале рекао је да је добио срамно обавјештење од Кантоналног тужилаштва Сарајево да се обуставља истрага против 11 осумњичених стражара у логорима за Србе у Тарчину и Пазарићу за ратни злочин против заробљеника јер, наводно, нема довољно доказа да су починили кривично дјело.

„Ово је узнемиравајуће и свима који смо преживјели тортуре у тим логорима наноси душевну бол и неописиву патњу и осјећај неправде и правне несигурности, односно немоћи да се 25 година након рата одупремо ратним злочинцима. Питамо да ли их штити правосуђе БиХ или оно није независно и ради по нечијем диктату и упутствима“, рекао је Лале Срни.

Лале је најавио да ће поднијети жалбу на ову одлуку тужиоца Жељке Томић Анђушић.

Она је у образложењу обавјештења, у које је Срна имала увид, навела да из прикупљених доказа произилази да је кривично дјело учињено на штету затвореника српске националности, што Тужилаштво не оспорава, али да не постоји довољно доказа да су га починили осумњичени.

У обавјештењу је прецизирано да је Азир Ајрули умро, а он је једини из те групе стражара директно спомињан да је злостављао логораше.

Лале је истакао да је ово још један апсурд и доказ опструкције правосуђа БиХ када је ријеч о предметима ратних злочина над Србима.

„Шта значи формулација `довољно доказа`? Зашто их тужилаштво није прикупило?“, пита Лале.

Он је указао да је Тужилаштво имало више од десет година и око 500 преживјелих логораша који су били спремни да свједоче о тортурама које су преживјели и гледали.

„Ово је потврда да се предмети о српским жртвама годинама скривају по ладицама и да пристрасни тужиоци не раде на прикупљању доказа, него чекају да осумњичени умру и тада званично обустављају истрагу, коју у правом смислу нису ни водили, саопштавајући клиширано образложење да истрагу обустављају у недостатку довољно доказа“, појаснио је Лале.

Он сматра да се тако и у овом предмету чекало да умре Ајрули, па да се обустави истрага.

„Пракса Тужилаштва је да увијек констатује да је за осумњиченог који је преминуо било елемената кривичног дјела и одговорности, а за остале нема доказа. Зашто за десет година нису подигли оптужницу против оног за којег имају доказе да је починио кривично дјело, односно злочин?“, пита Лале.

Он сматра недопустивим и криминогеним овакав однос тужилаштва према српским жртвама.

Лале је навео и да Тужилаштво у више предмета констатује да је кривично дјело почињено на штету затвореника српске националности, али нико због тога не одговара.

„Правосуђу БиХ, односно тужиоцима, увијек фале докази када је ријеч о злочинима над Србима. Зашто их не траже? То им је посао, а материјалних доказа и свједока још има“, изричит је Лале.

Он пита и како за толико година да тужиоци не открију ниједног починиоца злочина, а имали су више од 500 свједока, међу којима је било само 12 војника, док су сви остали били цивили.

„Зар то није доказ опструкције и пристрасности, односно непрофесионалног односа правосуђа и правне тортуре над жртвама. Шта значи `довољно доказа`, ко то оцјењује? Да ли ико чита и провјерава садржај тих уопштених образложења или је то препуштено неком пристрасном тужиоцу да одлучује?“, пита Лале.

Према његовим ријечима, овакво образложење вријеђа достојанство логораша и наноси нову бол, а поразно је и да за више од десет година поступајући тужилац никада није контактирао Удружење логораша и његове чланове да свједоче или доставе материјалне доказе за наведени предмет.

„Удружење логораша регије Бирач за предмет `Силос`, из којег је овај предмет издвојен, доставило је више од 340 материјалних доказа и обезбиједили смо 180 свједока. Та свједочења и докази односе се дијелом и на овај предмет, односно 11 стражара који су тукли и злостављали логораше“, појаснио је Лале.

Он је напоменуо да се у обавјештењу о обустављању истраге наводи да је утврђено да је почињено кривично дјело над српским заробљеницима, да су то починили стражари, што је потврђено и првостепеном пресудом у предмету „Ђелиловић и остали“ у завршној ријечи Тужилаштва БиХ, али да у овом случају нико није оптужен што потврђује какав је однос Кантоналног тужилаштва и правосуђа БиХ према српским жртвама.

„У овом предмету истрагу је водила тужилац Аида Ћатовић, којој смо понудили сарадњу и доказе, али она се никада није обратила Удружењу логораша нити мени лично“, нагласио је Лале.

Лале је додао да је обавјештење о обустављању истраге добио од другог тужиоца са којим никада није контактирао.

„Види се да је по сазнању да је Ајрули умро тужилац Жељка Томић Анђушић послала ово обавјештење да би се раздужила овог предмета и приказала га завршеним, приказујући тиме ефикасност у завршавању истражних радњи, односно учинак на послу зарад добијања позитивне оцјене за рад и не бринући о жртвама и правди или, боље рећи, неправди коју поново наноси логорашима, који су још међу живима“, закључио је Лале.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар