Линта: Сјећање на српске жртве геноцида у НДХ је важно државно и национално питање

У организацији УГ Јадовно 1941 из Бањалуке и удружења Козарчана у Београду данас је на гробљу у Земуну код споменика над масовном гробницом организовано молитвено сабрање за Србе Козаре и Поткозарја убијене у логору концентрационом логору Земун 1942-1944. године.

У њему је према истраживањима историчара убијено  више од 10.000 Срба. Од тог броја, најмање 6.500 жртава биле су углавном жене и дјеца са Козаре, из Дубице, Међеђе и других поткозарских села.

Присутнима се обратио предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта који је истакао да је питање сјећања на српске жртве, као и њиховог пописивања једно од најважнијих државних и националних питања. Он је предложио и читав низ активности за које сматра да би држава Србије требала да их предузме.

– Неопходно је да Скупштина Србије донесе Декларацију о геноциду НДХ над Србима, Ромима и Јеврејима током Другог свјетског рата – рекао је Линта и додао да су јеврејски и јерменски народ најбољи примјер како се истрајном и упорном борбом истина може сачувати.

Линта је истакао да је неопходно да се Србија институционално бави културом сјећања.

– Крајње је вријеме да се у Београду оснује Меморијални центар српских жртава геноцида НДХ чији би један од главних задатака био, не само да свједочи истину о злочинима, него и да попише српске жртве – поручио је Линта. Он је додао да би, гдје год је то могуће требало да се ексхумирају српске жртве, а потом достојно сахране у складу са хришћанским обичајима.

– Србија мора да инсистира да се обиљеже сва мјеста српског страдања у геноцидној НДХ која се данас налазе на територији Хрватске и БиХ – поручио је Линта

Он је 22. априла 2019. године сазвао сједницу Одбора за дијаспору и Србе у региону са темом „Сећање на жртве геноцида у Независној Држави Хрватској“, поводом 74 године од пробоја последњих јасеновачких логораша.

Помен страдалим српским жртвама у концентрационом логору Земун служио је свештеник Стеван Мрђа. Присутнима су се обратили и организатори овог скупа Душан Ј. Басташић, предсједник УГ Јадовно 1941 из Бањалуке и др Рајко Срдић из Удружења Козарчана у Београду, док је историјски час одржао Никола Милованчев.

Концентрациони логор Земун је мјесто на којима су довежене жртве марвеним вагонима из система логора Јасеновац, почев од 05. маја 1942. године. Тијела убијених, превожена су коњским запрегама на земунско гробље и ту закопавана на више мјеста.

Послије рата, тијела су ексхумирана и без идентификације сахрањена у заједничку гробницу на јеврејском дијелу гробља у Земуну.

У средини уређеног меморијала, Савез бораца НОР-а из Земуна, 1957. године је подигао споменик на коме пише: „Жртвама фашистичког терора 1941-1944.“

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА
САВЕЗА СРБА ИЗ РЕГИОНА

 

Нема коментара

Напишите коментар