Đuru Ćetkovića

Linta u Skupštini razgovarao sa novim predsjednikom Saveza Srba Francuske Đurom Ćetkovićem

Miodrag Linta, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije, 25. oktobra 2018. godine primio je Đuru Ćetkovića, novog predsjednika Saveza Srba Francuske.

Gospodin Ćetković informisao je predsjednika Odbora o dosadašnjim aktivnostima Saveza kao krovne organizacije u Francuskoj i najavio aktivnosti planirane za narednu godinu. Savez intenzivno radi i ima preko 10.000 članova i svake godine organizuje manifestaciju Dani srpske kulture (u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije), Svetosavski bal i proslavu Vidovdana.

Na proslavi pobjede u Prvom svjetskom ratu 11. novembra u Parizu postavlja se velika izložba pred Palatom invalida, gde će se održati centralni događaj kome će prisustvovati predsjednici 25 država. Najavio je da je jedan od glavnih eksponata mala parna lokomotiva koja se koristila na prugama Solunskog fronta za prevoz municije (od 1951. godine vlasništvo Željezničkog muzeja Srbije), koja će zahvaljujući angažovanju naših sugađana u Francuskoj biti predstavljena svijetu.

U nastavku razgovora gospodin Ćetković ukazao je na veliko angažovanje naše dvije poslanice u Parlamentu Francuske Živke Park i Liliane Tangi koje se zalažu za srpske interese. Takođe, zahvaljujući lobiranju Saveza Srba Francuske i odličnim kontaktima sa članovima organizacije Kredo (CHREDO – organizacije za zaštitu hrišćana na bliskom istoku) narednog proljeća planira se posjeta delegacije Kosovu, za čiju realizaciju bi bila značajna podrška Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, kako bi delegaciju organizacije Kredo primili visoki zvaničnici Narodne skupštine.

Takođe, naredne godine Savez Srba Francuske obilježiće u gradskoj kući u Parizu 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a poziv na svečanost će biti upućen Odboru.

Miodrag Linta se zahvalio gospodinu Ćetkoviću na iscrpnim informacijama i istakao da će se založiti za intenziviranje saradnje Odbora sa Savezom Srba u Francuskoj. On je rekao da će Odbor za dijasporu i Srbe u regionu, u granicama svojih mogućnosti, pružiti pomoć i podršku Savezu Srba u Fransuskoj.

Informativna služba
Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Nema komentara

Napišite komentar