Музичка и бесједничка секција Света Крајина позива нове чланове

У Београду је покренута музичка и бесједничка секција Света Крајина. Циљ ове секције је да окупи младе Крајишнике, да се међусобно упознају, уче о завичају својих родитеља, о свом језику и вјери, да се друже и забављају. Пробе се за сада одржавају на Цераку.

Секције ће водити Радмила Чубрило уз свесрдну помоћ наше познате џудисткиње и предсједнице Православног спортског друштва Света Србија, као и мати Злате Пантелић игуманије Манастира Пресвете Богородице Тројеручице.

Радмила Чубрило вођа секције рођена је у Госпићу, а за вријеме Крајине је живјела у Книну. Гледајући сва крајишка окупљања, манифестације, прославе каже да ју је растужила чињеница да нема секције која је везана баш за Крајину.

– Тако смо се ми окупили и први наступ смо имали на Телевизији Храм за Светог Саву, а сада се припремамо за Васкрс. Ко има жељу нека се не устручава и пријави код нас, прије свега нам је циљ да се та дјеца окупе, упознају и друже.

Православно спортско друштво Света Србија постоји већ 20 година у свом саставу има музичке саставе, бесједничку секцију, иконописачку радионицу, шију хаљине са етно мотивима, српске јелеке. Током године организују четири велика концерта.

Радовићева је врхунска рвачица и џудисткиња, освајачица бројних медаља, и својим примјером показује да спорт и духовност, спорт и умјетност могу да иду заједно.

– У џудоу сам 43 године, апсорвирала сам књижевност, али сам игром случаја завршила ДИФ, пјевала сам дуго у пјевници, сликала… Тужно ми је било да дјеца одрастају без поезије, без духовности.

Милорад Муникравић је логистичка подршка ове секције и каже да је крајње вријеме да Крајишници скину црнину.

– Нема више свакодневне туге и жалости. Наравно да ћемо меморијалима обиљежавати битке, и страдале, који су дали животе за Крајину. Али акценат стављамо на радост, и због тога смо усмјерили пажњу на дјецу која сама по себи буде позитивна осјећања која су нама Крајишницима неопходна.

Мати Злата је подијелила иконице дјеци ђакона Авакума којег су Турци набили на колац када је имао 20 година.

– Турци су рекли његовој мајци нећемо га убити само га наговори да каже да се одриче Христа и православља. Мајка га је покушала наговорити, на шта је Авакум рекао: „Срб је Христов, радује се смрти.“

Сви заинтересовани могу дјецу пријавити на број телефона 063 846 2442

С обзиром да је ова секција тек оформљена сваки вид помоћи им је добродошао.

Текст и фото:

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар