Obeležene dve decenije od stradanja Srba u Orahovcu

U Velikoj Hoči i u Beogradu obeležena je godišnjica stradanja Srba i Roma, koji su u julu 1998. godine oteti u opštini Orahovac. Mnogi od njih još se vode kao nestali. Počinioci nisu kažnjeni.

Pre dve decenije od OVK-a su, za tri meseca, stradale 84 osobe. Dvadeset godina kasnije porodice i dalje žele da saznaju gde su njihovi bližnji i gde je pravda za njih.

“Sin mi je poginuo 1998. godine, napad prvi kada je bio na Orahovac, braneći svoj narod, svoju porodicu”, kaže Veska Majimarević.

“Mi smo na groblju Orlovača sahranili 2006. godine, jer nam nije bilo omogućeno u našim selima, 11 Kostića i dva Nikolića iz sela Retimlje i iz Opteruše svih osmoro – četiri Božanića, Banzića i Burzića dva brata”, navodi Olgica Božanić.

Posmrtni ostaci ubijenih Srba sa područja Orahovca pronađeni su u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak u proleće 2005. godine.

Vence na spomenik stradalim i nestalim Srbima položile su delegacije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji i Privremenog organa opštine Orahovac.

Godišnjica stradanja obeležena je i u Spomen sobi Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

“Nije pravedno da naši generali vojske i policije budu u tamnicama, a da komandanti terorističke zločinačke OVK-a budu u Briselu”, ističe Simo Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Srbi iz Retimlje, Opteruše, Zočišta, gradskog jezgra Orahovca, uzdaju se u Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova, koji, međutim, još nije podigao ni prve optužnice.

“Želimo da verujemo da će Specijalni sud za zločine na KiM doneti makar nekome pravdu, mi to želimo, koliko je to realno da bude to je drugo pitanje. Što više vreme bude prolazilo to ne da će sećanja na ove mračne događaje bledeti, bledeće dokazi, bledeće volja nekih drugih ljudi koji bi za to bili nadležni da se time bave”, poručio je Nikola Selaković, generalni sekretar u Predsedništvu Srbije.

Na Kosovu i Metohiji srpske porodice tragaju za 1.544 osobe. I Srbi i Albanci traže da pitanje nestalih bude uvršteno u prioritete dijaloga Beograda i Prištine.

Preuzeto sa: rts.rs

Nema komentara

Napišite komentar