Oдржан базар под називом Умотворине и рукотворине народа са Баније

У организацији Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније, а под покровитељством Градске општине Земун 15. септембра у Дому културе у Угриновцима одржан је први изложбено-продајни базар под називом Умотворине и рукотворине народа са Баније.

Циљ ове манифестације да прикаже и покаже оргиналне рукотворине Банијки, хеклане и везене столњаке, постељину, пешкире, шаренице… Неки изложбени предмети су идентичне реплике као што је разбој, на којем је настајало домаће платно. Приказaне су и бројне алатке, којима су Банијци обављали своје свакодневне послове.

Поред изложбених излагача, на базару су се нашли и продајни излагачи, Игор Ракић који је продавао предмете од коже, Звездана Лончаревић и Ирена Живановић су продавале икебане, Јока Сићић је продавала украсе и корпице од папира, затим Стево Раделић је продавао своје радове од дрвета – дуборез и вајарство у дрвету, Милош Бајић је продавао књиге, Анка Куколеча је продавала слике, књиге и цвеће.

Могла се видјети и традиционална народна ношња и чују изворне пјесме са Баније.

Мирослав Ковјанић: Сегменти живота наших предака

Мирослав Ковјанић предсједника Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније је нагласио да ревија представља сегменте из живота наших предака, када су баке и мајке ноћи проводиле уз петролејку и своју љубав уткале у сваку шару пешкира, шареница, миљеа.

– Та свака шара представља идентитет и културу нашег краја.  Морамо на наше генерације да пренесемо обичаје, традицију, и културу нашег краја, да знају ко су, шта су и коме припадају. Обичаји и традиција које смо са Баније донијели додатно је оплеменила цјелокупну српску културу. Сви чланови који су радили и раде, уградили су дио себе у ово Удружење.

Мирослав Ковјанић се захвалио свим члановима Управног одбора Удружења, а посебно колегиницама Мири Јанузовић и Даници Богдановић која је уједно и координатор ове манифестације.

– Изузетно ми је драго што у нашем Удружењу имамо тако вриједну и радну жену – нагласио је Ковјанић чије су ријечи измамиле громогласан аплауз.

Дејан Матић: Србија има будућност

Ова манифестација је организована под покровитељством ГО Земун, те је предсједник Општине Дејан Матић нагласио да му је велико задовољство да присуствује базару.

– Срце ми је пуно када видим ову предивну дјечицу обучену у ношње из вашег краја, знам да наша Србија има будућност. Ми ћемо наставити да водимо рачуна о културној баштини, о историји нашег народа са којим се поносимо – рекао је Матић.

Миодраг Линта: Тешко је очувати културу, када се боримо за опстанак

Манифестацији је присуствовао и народни посланик и предсједник Скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта који прати Завичајно удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније на свим културним и спортским манифестацијама. Линта је нагласио да је данас тешка борба очувати културу и сјећање на нашу традицију и предјеле из којих смо потекли, данас када се народ бори за опстанак и свакодневни живот.

– Зато посебно честитам Удружењу на труду и желим да наставе у овом правцу, посебна захвалност и Општини Земун која је препознала ово удружење које чини група озбиљних и одговорних људи – рекао је Линта.

Темељ данашње Хрватске је усташтво, геноцидна НДХ, нагласио је Линта. Срби из тих крајева не смију и неће никада заборавити ко су, шта су и одакле су.

– Његоваћемо своју традицију, обичаје, борићемо се за своја права, очекујемо и надамо се да ће наша држава још више да нам помогне у борби за имовинска и друга стечена права – рекао је Линта и додао како је та борба изузетно тешка због двоструких стандрда западних сила.

Заслужни награђени плакетама

Плакете су примили предједник ГО Земун Дејан Матић, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, Милан Миша Ђурић и Милош Бајић који су заслужни за оснивање удружења,  МЗ Угриновци, Душанка Лукић Хавелка за несебичан рад, труд и велики допринос Удружењу.

У културно-умјетничком програму се представила МПГ Банија и фолклорни ансамб Удружења.

Посјетиоци су могли да уживају и у ревији народне ношње Баније, током које је Даница Богдановић говорила нешто више о свакој ношњи појединачно.

Банијска женска народна ношња се састоји од кошуље или хаљине, широког вуненог појаса црвене боје, лајбеца или прслука, кожуха, рубца, вунених чарапа, опанака и дуката.

Мушка народна ношња се састоји од кошуље, гаћа или хлача, зубула или прслука, плетених чарапа, црних кожних опанака, шкрљка или шешира и ћемери широки око струка.

Присутни су били и директорка Дома здравља Земун др Александра Цветковић са сарадницама, Петар Шаула предсједник Завичајног клуба Кордунаша, Никола Везмар предсједник завичајног удружења Крајишника Никола Тесла, предсједник Удружења Ново огњиште из Барајева Јово Добријевић  и други.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар