Одржана промоција књиге „Петровчани српски добровољци и њихово насељавање у Војводини 1914-1941“ у Зрењанину

Зрењанин – Барокна сала Градске куће

Промоција књиге „Петровчани српски добровољци и њихово насељавање у Војводини (1914-1941)”, аутора др Бошка Бранковића и др Милана Мицића, одржана је синоћ у Барокној сали Градске куће у Зрењанину.

Књига је дело два аутора и, према речима једног од њих др Милан Мицића, веома значајан подухват Завичајног удружења Петровчана (Босански Петровац) које, како је навео, не функционише само на принципу завичајне хомогенизацје, саборовања и фолклора, већ и издавања књига.


Дело представља модел како би требало правити овакве књиге, казао је Мицић, која обухвата живот колониста у старом крају и онај у новом, у процесу прилагођавања и која је огледало људи са два завичаја. Књига је, закључио је он, отворила нова питања и приче људи који су били заборављени и то је њена највећа драгоценост.

“Ова књига говори о Србима из околине Босанског Петровца, њихове ратне судбине у време Великог рата и потом о колонизацији која је уследила у оквиру међуратне колонизације Војводине. Ову књигу је издало завичајно удружење Петровчана у Новом Саду које је специфично по томе у односу на друга завичајна удружења јер се бави издавачком делатношћу. Књига треба да подсети, не само потомке, већ и све друге који су заинтересовани за српски идентитет и свест, шта су радили њихови преци, јер је то мало позната прича о добровољцима и њиховом насељавању у Војводину. Ово јесте завичајна историја, и јесте завичајна прича о људима са два завичаја.

Књигу сам написао из разлога што је историја српских добровољаца моја тема, и њихово насељавање у Војводину је тема којом се ја бавим деценијама. Циљ је да се осветли судбина тог човека који је радник, и сточар и колониста и да се кроз његов живот виде сви они драматични историјски догађаји који су се дешавали у првој половини 20. века. ”, рекао један од аутора др Милан Мицић.

Извор и фоторафије: Волим Зрењанин

Нема коментара

Напишите коментар