Поништени избори у Сребреници и Добоју; Додик: Срамотна одлука ЦИК-а

Централна изборна комисија БиХ поништила је изборе у Сребеници и Добоју, који су одржани 15. новембра 2020. године.

Начелник Сребренице Младен Грујичић и градоначелник Добоја сматрају да је ријеч о политичкој одлуци на коју ће уложити жалбу. Одлуку ЦИК-а осудили су и највиши званичници Српске, оцијенивши је као чисти етнички инжењеринг, којим се на најгрубљи начин оспорава изборна вољу бирача у Сребреници и Добоју.

За одлуку да избори у Сребреници и Добоју буду поништени, гласало је шест чланова ЦИК-а. Међу њима и српски представници Вања Бјелица Прутина и Јован Калаба, за које се сматра да су уско повезани са СДС и ПДП.

– Приједлог одлуке за Сребеницу требао је да услиједи много раније, јер је у тој локалној заједници значајно мањи број бирачких мјеста и тај поступак је могао бити прије завршен у односу на Добој – навела је Вања Бјелица Прутина, члан ЦИК БиХ.

Од седам чланова ЦИК-а, само се један изјаснио против оваквих одлука – Владо Рогић, из реда хрватског народа. На дан избора, каже, ЦИК у Сребреници није имао готово ниједан приговор. Није, додаје, било отворених предмета у Тужилаштву, нити извјештаја МУП-а.

– ЦИК је подлегао пристицима неких медија и кругова за доношење овакве одлуке – тврди Рогић.

Начелник општине Сребреница и побједник новембарских избора у овој општини Младен Грујичић оцијенио је да је одлука ЦИК политички мотивисана и режирана. Најавио је жалбу српских странака, а могуће су, каже, и кривичне пријаве против чланова комисије.

– Само образложење да се због 50 сумњивих гласача поништава моја побједа од 1.200 гласова више, то је неприхватљиво. Али, у БиХ је све могуће, па и ово – категоричан је Грујичић.

Могућност жалбе најављује и Борис Јеринић, градоначелник Добоја. Незаконито изабран ЦИК је, каже, донио незакониту одлуку у незаконитом року.

– Ми смо знали када су чланови ЦИК изабрани незаконито да су политички изабрани, да имају менторе који су им дали инструкције како да направе од града Добоја, град случај. Оно што увјеравам да ЦИК неће бирати власт у Добоју – поручио је Јеринић.

Случај се покушава направити и од Сребренице, одлуком која је покушај дестабилизације Српске и припрема за сљедеће изборе, категоричан је Милорад Додик. И у Сребреници и у Добоју поништени су резултати избора на свим већински српским бирачким мјестима. Одлука је, каже, директно у функцији бошњачке политике и политичког Сарајева и донесена је у договору са СДС и ПДП.

– Шаровић и Бореновић су требали да проблематизују Добој, муслимани Сребреницу и зато су нашли компромис у томе да и једно и друго пониште. Ово се није смјело догодити. Ово је озбиљан преседан. Ово је нешто што ће промијенити односе снага у БиХ. Под овим околностима, оваквог ЦИК-а, СНСД ће почети активности и припремати се да, заједно са свим партнерима, и онемогући изборе на простору Републике Српске, 2022. године – истакао је Додик.

Додик је поручио да ЦИК не може да поништи толико избора, колико СНСД може да их добије. Избори у Добоју, каже, биће спроведени по закону, а то, додаје, неће урадити мешетари из ЦИК-а, који је својом одлуком направио поларизацију која ће, упозорава, имати посљедице и на односе у самој БиХ.

– Мизерија српских представника у ЦИК-у, за Бошњаке није изненађење оставили су оног свог годинама да као воштана фигура сједи и одлучује. Ја ћу лично, као СНСД то каже, почети као грађанин подностити кривичне пријаве против чланова ЦИК-а, па ћемо се гледати на суду – поручио је Додик.

Ова скандалозна одлука представља својеврсну освету грађанима Добоја од оних политичких партија које су узурпирале ЦИК, а које су у том граду сведене на ниво статистичке грешке“, истиче предсједница Српске. Истовремено, додаје, СДА, уз помоћ СДС-а и ПДП-а, на овај начин кажњава Сребреничане због тога што су убједљивом већином гласали за Младена Грујичића, а не за њиховог кандидата.

– Република Српска осуђује овакву одлуку као неоправдану, политички мотивисану и усмјерену на оспоравање изборне воље грађана Српске, као и урушавање њеног демократског капацитета. Осуђујемо и политичку мотивисаност ЦИК-а, чињеницу да су намјерно одуговлачили одлуку, да су кршили закон, као и то што раде по директиви разних центара моћи који сматрају да начелничко мјесто у Сребреници треба да буде резервисано за Бошњаке, без обзира на вољу бирача – навела је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Лидерима СДС и ПДП, како кажу, не свиђа се одлука о поништавању избора у Сребреници. Када је ријеч о Добоју, друга је прича.

– Ја мислим да је најмање што се могло десити јесте да се избори у овом граду понове, али нећемо стати на овоме, тражићемо да се казне сви виновници који су у овом учествовали – тврди Мирко Шаровић, предсједник СДС.

– Потпуно логична, оправдана и храбра одлука ЦИКа да понови изборе у Добоју, у којем су се десиле бројне неправилности изборне воље грађана, фалсификати и чак кривотворење бирачких потписа – додао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП.

ДНС није у потпуности задовољан одлуком ЦИК-а. Како је рекао Ненад Нешић, предсједник те странке, умјесто поништавања избора на конкретним бирачким мјестима, било би боље поново расписати изборе.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар