Славонци сложни и весели на 9. Вечери Славонаца у Београду

У Интерхоливуду у Београду, 6. априла одржано је 9. Вече Славонаца у организацији Удружења Славонија у срцу. Свих ових година Удружење Славонија у срцу труди се да отргне од заборава културне вриједности Славоније окићене зеленим горама, обавијене са четири воде. Са истока Дунав, вода плива, са запада студена Илова, на југу Сава, вода миче, на сјеверу Драва у Дунав утиче. Омеђена и планинским ланцима Папука, Псуња и Крндије, подбрежјем Билогоре, плодном Посавином и Подравином.

На самом почетку организатори су поздравили госте из Епархије пакрачко- славонске оца Драгана Гаћешу, из кабинета предсједника Републике Србије дошао је Душко Вранешевић, народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, директор Фонда за избjегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац, из Покрајинског секретаријата за културу дошла је Јелена Добровић Бојановић, представници општине Земун, предсједник Удружења протјераних Срба из Западне Славоније из Бањалуке Крсто Жарковић, као и предсједници пријатељских удружења из Београда, Коалиције удружења избјеглица у Републици Србији Миле Шапић и предсједник Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније Мирослав Ковјанић.

Предсједник Удружења Миодраг Жарковић изаразио је задовољство што су се гости окупили у толиком броју и рекао како ове године прослављају деценију постојања.

– Вечерас сви заједно бранимо љепотом, пјесмом и игром наш завичај. Морамо чувати осјећај припадности према нашој Славонији и да помажемо нашим Славонцима који су остали у завичају. Желим вечерас да позовем нашу малдост да се прикључи удружењу како би наставили да чувају традицију и обичаје наших предака.

Жарковић је поздравио Славонце широм планете, и поручио да буду увијек весели, што Славонцима и приличи.

Скуп је благословио парох слатински Драган Гаћеша, који је само за ову прилику допутовао из Слатине и исто вече кренуо назад за Славонију.

– Поздрављам вас у име епископа пакрачко-славонског Јована. Лијепо је видјети оволико Славонаца на једном мјесту и лијепо је видјети да чувате наше обичаје овдје у Србији. Наш Мачак је вечерас пјевао пјесму „овдје живот тече, тамо гробови”. И треба овдје живот да тече, гдје сте свили своја гнијезда, немате можда ни гдје да се вратите, али чувајте гробове. Када год будете долазили у нашу Славонију живјећемо и ми који тамо опстајемо, живјеће наши храмови и молићемо се за наше претке. Најважнија ствар је да их не заборавимо, због њих се данас овдје окупљамо и због наше Славоније.

Народни посланик и предјседник Савеза Срба из региона Миодраг Линта се захвалио члановима Славоније у срцу што посвећено раде на очувању обичаја и традиције.

– Све нас веже љубав према завичају и понос на наше претке. Посебно желим да истакнем, у Србији се често заборавља једна тешка и неспорна чињеница, прво етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата десило се управо на подручју западне Славоније. У љето, јесен и зиму 1991. године са подручја западне Славоније протјерано је преко 70.000 Срба, извршена су масовна убиства на српским цивилима и ратним заробљеницима, а српска имовина је на систематски и плански начин пљачкана, паљена и уништавана. Наш народ није клонио духом и наставио је да се бори у новом завичају. Нису заборавили своје обичаје, традицију и културу.

Линта каже да Крајишници очекују да у наредном периоду Србија оснује Канцеларију за прекодринске Србе и све Србе у региону, да се оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ и започне борба за међународно признање геноцида, да се оснује и Меморијални центар српских жртава са простора бивше Југославије и покрене борба за истину о страдању српског народа и Музеј културе Срба из региона и унутар Музеја, Крајишки културни центар.

У културно-умјетничком програму наступили су Вокално-инструментални састав Златно звонце и чланови Удружења Славонија у срцу, који су отпјевали двије пјесме, први глас је био Бранко Бјелајац и одиграли су сплет славонских кола.

Да вече буде разиграно и весело побринуо се Ђорђе Мачак и Епицентар бенд.

И ове године организована је томбола захваљујући спонзорима који су донирали награде, а то су генерални спонзор Агропапук Шид на челу са Брацом Богатићем, Naii Београд Пеђа Мачак и Маја, Славонија у срцу, Трофеј комерц Београд на челу са Миодрагом Жарковићем, Delux Милан Миљанић, Конфекција Врач и Мирко Врач, Drvo- tex Милован Грабић, Месара Славонац Ранко Јанковић, Традиционална стваралачка група Славонске нити, Жељка и Предраг Савковић, Туто Предраг Михајловић, Новак Лукић, Душко Ковачевић, тапетарија ДБ из Слатине и цвјећара Горана.

Чланице традиционално-стваралачке групе Славонске нити позивају све Славонке које желе да науче да везу, плету, ткају да се придруже групи, или ако то већ знају нека дођу на дружење и заједничко стварање ручних радова. За ову томболу чланица Славонских нити Милена Жарковић је израдила два ткана јастука, док је Миланка Болић поклонила своје двије слике.

Гости су дочекани уз славонски бећарац, у току вечери заиграло се и криво коло, лијепо је било видјети толико људи у колу. Подијум је био испуњен и када је засвирао „каубојац” на славонски начин.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар