miljevacki plato 1

Служен парастос Србима убијеним на Миљевачком платоу

У Цркви Светог Марка у Београду 21. јуна служен je парастос Србима убијеним прије 24 године тј. 21. јуна 1992. године у нападу хрватске војске на Миљевачком платоу код Дрниша. Парастосу је присустовали представници Удружења „Суза“, чланови породица настрадалих Срба, народни посланик Миодраг Линта и други грађани. Након парастоса, присутни су положили вијенце и цвјеће на споменик погинулим Србима у ратовима деведесетих у Tашмајданском парку недалеко од Цркве Светог Марка.

Тужан епилог овог мучког напада, који се одиграо пред очима УНПРОФОР-а је био 40 погинулих српских територијалаца, неколицина рањених и заробљених, а једино српско село у тој области Нос Калик, срушено је до темеља и спаљено. По завршетку војничке акције започиње крвави пир хрватских војника – монструма. Они, умјесто да тијела погинулих врате породицама, наређују малобројним српским заробљеницима, под пријетњом смрти, да их бацају у крашку јаму у предјелу Љут у близини засеока Бачић.

Два мјесеца након агресије на Миљевачки плато, хрватске власти допустиле су експертској међународној екипи приступ лешевима српских војника. Идентификација је потрајала још два мјесеца, а унаточ најсавршенијим методама дванаест тијела остало је неидентификовано, те су покопани у заједничку гробницу на новом гробљу у Книну, гдје се и данас налазе. За злочин на Миљевачком платоу нико није процесуиран. Напад хрватске војске на Миљевачки плато био први већи напад на Републику Српску Крајину након што је УНПРОФОР преузео улогу заштитних снага на том подручју.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3428″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1466685487479″]
Нема коментара

Напишите коментар