biti Srbin u Dalmaciji

U manastiru Krka započelo ustoličenje novoizabranog vladike dalmatinskog Nikodima – LINTA: Nikad nije bilo teže biti Srbin u Dalmaciji!

Čin rukopoloženja novoizabranog episkopa dalmatinskog gospodina Nikodima započeo je u subotu 30. septembra u manastiru Krka u prisustvu Patrijarha Irineja, 13 episkopa, brojnog sveštenstva, monaštva i vjernog naroda.

Svečanoj liturgiji prisustvovali su, između ostalih, zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta i zamjenik direktora Uprave za saradnju sa crkvom i vjerskim zajednicama Marko Nikolić.Miodrag Linta je rekao da u Dalmaciji nikad nije bilo lako našem narodu.

– Danas je čini se teže nego ikad biti Srbin u Dalmaciji. Vladika Fotije je u prethodnom veoma teškom periodu odolio mnogim iskušenjima i kao duhovni pastir na ovom prostoru ostavio dubok trag. Mnoge crkve su obnovljene što je doprinijelo boljoj vezi Eparhije Dalmatinske sa ljudima u dijaspori koji sada sve češće koriste priliku da se okupe u zavičaju – rekao je Linta i uputio čestitke vladici Nikodimu na ustoličenju u tron Episkopa dalmatinskih.

– Položaj Srba u Dalmaciji i šire u Hrvatskoj je veoma težak i oni su faktički građani drugog reda. Glavni razlozi su diskriminacija od strane vlasti i dijelu zakonodavstva. U Hrvatskoj ne postoji stvarna politička volja da država garantuje jednaka prava svim svojim građanima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Zbog toga Srbija ima posebnu obavezu da aktivnom politikom pomogne opstanak preostalih Srba na svom vjekovnom području. Potrebno je definisati dugoročni plan pomoći i podrške našem narodu – rekao je Linta dodajući da će Srbi u suprotnom postepeno nestati.
– U poslednjih desetak godina sve veći je broj Srba koji se iseljavaju u Srbiju, a posebno u poslednjih 5-6 godina zbog novog talasa ustaštva – rekao je Linta napominjući da Srbija ima pravo na reciprocitet.
– Beograd je omogućio ulazak hrvatskog kapitala u Srbiju. Zato je najprirodnije da sada insistiramo da se omogući nesmetan ulazak srpskog kapitala u Hrvatsku i otvaranje srpskih firmi, posebno na krajiškom području. Na taj način bi se omogućilo zapošljavanje srpskih povratnika i pokretanje ekonomskog razvoja krajiškog područja, što je jedan od preduslova za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima – zaključio je Linta.
Dosadašnji iguman manastira Krka, Nikodim Kosović, zamijeniće na čelu dalmatinske eparhije Fotija Sladojevića, koji je postavljen za zvorničko-tuzlanskog episkopa.

Izabrani Episkop dalmatinski Nikodim (Kosović) rođen je 15. aprila 1981. godine u Zadru.

Osnovnu školu je započeo u Zadru, nastavlja 1991. godine u Benkovcu, a završio 1995. godine u Dragocvetu kod Jagodine. Srpsku pravoslavnu bogosloviju u Sremskim Karlovcima upisuje 1995. godine, a petogodišnje školovanje u Karlovačkoj bogosloviji završava 2000. godine.

U manastiru Krki je rukom Episkopa dalmatinskog Fotija u čin jerođakona rukopoložen 2001. godine, a u čin jeromonaha godine.

Na Bogoslovskom fakultetu u Solunu diplomirao je 2009. godine. Po završetku studija u Grčkoj, odlazi na postdiplomske studije na Pontifikalni istočni institut u Rimu, gdje je 2012. godine odbranio magistarsku tezu iz oblasti kanonskog prava na temu „Zalog vjere u pravoslavnoj teologiji i rimokatoličkoj teologiji“. Za arhimandrita manastira Krka postavljen je 2013. godine.

Član je Komisije za reviziju Ustava Srpske Pravoslavne Crkve Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve. Na redovnom zasijedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve izabran je 24. maja 2017. godine za Episkopa dalmatinskog.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar