U Novoj Pazovi, održan 9. Godišnji koncert KUD „Ćirilo i Metodije“ Busije

 

ZA OKO I DUŠU


Sve sekcije KUD „Ćirilo i Metodije“ Busije, predstavile su se pred prepunom dvoranom Doma kulture u Novoj Pazovi, raznovrsnim koreografijama i pjesmama, obuhvatajući prostore od Krajine do Kosova i Metohije, i za to bili nagrađeni burnim aplauzima. Predsjednica KUD-a Snežana Veljo, u dosta emotivnom nastupu na početku večeri, rekla je da joj je žao što večeras niko od političara nije mogao da prisustvuje koncertu, kao ranijih godina, vjerovatno zbog obaveza u izbornoj kampanji. Istakla je da uprkos neuslovnom prostoru u kome rade, 36 kvadrata u privatnoj kući, djeca sa svojim umjetničkim rukovodiocima, postižu zapažene rezultate.

Nakon uvodnih riječi, Snežana Veljo je zamolila protojereja stavrofora Milu Jokića da se obrati prisutnima.

“Večeras bih najradije ćutanjem govorio zbog trenutne situacije u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori. Raspet samo zato što  je srpskog roda i što voli svoju Srpsku pravoslavnu crkvu“, rekao je otac Mile, na početku svoje besjede.

„Danas, ostalo je samo mučeništvo, braćo i sestre. Pogledajte na sve strane, Srbi plaču, jer im braća ne vjeruju da im zemlju otimaju, sa ognjišta protjeruju. Sa suzama djeca cvile šta će biti ubuduće, na tablama krupna slova, na prodaju srpske kuće. Razmišljamo zato, šta će biti i sa ovom našom djecom koja će večeras ovdje igrati i pjevati“, nastavio je otac Mile Jokić.

Zatim je izgovorio stihove, kako je rekao, njegovog dugogodišnjeg prijatelja, Dobrice Erića: „Stani malo, strašni svete, kud te strašne misli vuku, ispred tebe stoji dete, čeka da mu pružiš ruku. Stani malo, strašni svete, pa i ti si bio dete…“. Na kraju, protojerej stavrofor Mile Jokić, čestitao je učesnicima programa ovo sabranje i zamolio upravu KUD-a, da ovaj koncert bude van posta, odnosno da već naredni jubilarni bude održan za Srpsku Novu godinu i da se tada, kako je rekao, veselimo i dušom i tijelom, jer imamo razloge za to.

Snežana Veljo rekla je da bi iskreno voljela da Srbija vaskrsne, a šta se sve trenutno dešava u njoj, neminovno se odražava i na kulturu i na djecu, članove KUD-a.

„Meni je drago da je dobar dio publike sastavljen od bivših igrača našeg KUD-a koji su morali da odu trbuhom za kruhom. Večeras će nastupiti nov, obnovljen sastav, a plašim se da kada postanu punoljetni, i završe školu, da ne odu i oni. To je nažalost, naša stvarnost“, rekla je Veljo, navodeći da je kompletan jedan ansambl otišao za Njemačku. Na kraju, Veljo je rekla, da je ipak publika, prije svega, došla ovdje da gleda igru i pjesme, a da će se članovi KUD-a potruditi, da sa podmlađenim sastavom, odigraju i zapjevaju najbolje što mogu.

Da se što imalo vidjeti, imalo je, čuti takođe. Ređali su se na bini od onih najmlađih do onih najstarijih i nije se znalo ko je bolji, odnosno, ko ima više volje i želje da pokaže šta zna, šta je naučio i kako da na najbolji način to prezentuje.

Čula se tu i krajiška pjesma, zapjevala muška pjevačka grupa. Onako kako to oni znaju, iz punih pluća i tananih grla. Dobiše aplauz, gromoglasan… Ganuše zemljake, podsjetiše ih kako se nekada u njihovim krajevima pjevalo, od ognjišta do prela, sajmova i sijela.

Kažu da vrijeme najbrže prođe, kada se često ne gleda na sat. A ovdje ni za to nije bilo mogućnosti, ruke su više služile da aplaudiraju. Bez najave smjenjivali su se igrači i pjevači, praćeni, onako iz sjene, sjajnim orkestrom pod rukovodstvom Predraga Stamenkovića.

Prođe KUD „Ćirilo i Metodije“, kao brzi voz obigravajući Krajinu, jednu i drugu, Slavoniju, Romaniju, odigraše i Šopsko kolo i Pčinjske igre i stigoše do Kosova i Metohije. Tu nije bio kraj, jer i ne može biti. Kosovo i Metohija je simbol srpskog stradanja, ali i srpskog vaskrsenja…

Po završetku koncerta nastavljeno je novogodišnje druženje članova KUD-a „Ćirilo i Metodije“ i njihovih gostiju. Za najvećim stolom oni najmlađi, a dok je njih, ni KUD ni Busije ne bi trebalo da brinu za budućnost.

Tekst i fotografije: ŽELJKO ĐEKIĆ

 

This is box title

SNEŽANA VELJO, predsjednica KUD „Ćiro Metodije“

NEMA POLITIKE BEZ KULTURE


„Zadovoljna sam koncertom jer je ovo podmladak, a već sam rekla na početku programa, da nam omladina odlazi. Pominjala sam i političare i zaista želim da oni budu dio toga, da učestvuju u svemu ovome. Da se ne bave samo politikom, nego i kulturom. Zaboravljaju da smo bez kulture propali, jer ako naša djeca ne znaju ko su, šta su, koji su im korijeni, odakle potiču, pogotovo kada je u pitanju izbjeglička populacija, gdje smo onda. Trudila sam se i trudim se da zadržim te igre i Gluvo kolo i igre sa Korduna i srpske Slavonije, Romanije i sa KiM. Takođe i igre iz Srbije, jer mi živimo u Srbiji i Srbija u nama“, rekla je, poslije koncerta, za “Srpsko kolo” Snježana Veljo.

This is box title

JOVANA BRKLJAČ, dobitnik zahvalnice za pet godina članstva u KUD-u

KUD JE MOJA DRUGA PORODICA


„Igram u KUD-u više od pet godina, cijelo djetinjstvo sam provela ovdje, to mi je, u stvari, druga porodica. Volim folklor, volim druženje i mnogo mi znači sve ovo. Svaki put kada izađete na binu i pogledate publiku ispred sebe prosto proradi adrenalin i imate nevjerovatan osjećaj koji riječima ne možete opisati“, rekla nam je Jovana Brkljač, šesnaestogodišnja djevojčica, učenica Pravno-birotehničke škole u Beogradu.

This is box title

SNEŽANA TIŠMA, umjetnički rukovodilac mlađeg i starijeg dječijeg ansambla

DOK JE OVE DJECE BIĆE I FOLKLORA I BUSIJA


„Večeras su moje obje dječije grupe predstavile sve što su radile do sada. Starija, samo dio onoga što zna, a mlađi su prešli iz forme igranje osnovnih koraka u nešto složenije i u tome su večeras imali uspjeh, zbog čega mi je jako drago. Veoma uspješno veče za njih, ali i za budućnost KUD-a, pogotovo što dolazi do smjene generacija, što je neizbježno u svakom društvu. Mi imamo podmladak koji će danas-sutra zamjeniti prvi ansambl. Zato, dok je ove djece, ovdje će se igrati folklor“, rekla je, za „Srpsko kolo“ , Snežana Tišma koja se u KUD-u nalazi već osam godina.

 

Nema komentara

Napišite komentar