Завичајна заједница Република Српска отворила нове просторије намијењене прије свега за едукацију

У Суботици су 5. 11. 2020. отворене нове просторије Завичајне заједнице „Република Српска“ у Суботици. Овом свечаном отварању присуствовали су Борислав Максимовић, савјетник за културу у Представништву Републике Српске у Србији, члан Градског вијећа задужен за област привреде, Срђан Самарџић и чланови Управног одбора ЗЗ Република Српска.

У име Представништва Републике Српске у Србији присутнима се обратио Борислав Максимовић и нагласио да Завичајна заједница „Република Српска“ у Суботици на најбољи начин његује и чува обичаје и традицију свог завичаја.

– Имали смо са вама веома добру сарадњу на бројним пројектима и надамо се да ће се она наставити, а све у циљу подстицања и јачања веза и сарадње Републике Српске и Републике Србије. Користимо сваку прилику да се захвалимо руководству и грађанима Србије на свему што чине на јединству и очувању националног идентитета нашег народа, на успостављању културе сјећања, на економском опоравку и препороду наших република – нагласио је Максимовић и додао да их све ово обавезује да имају добру сарадњу са општинским градским и државним органима Србије и да се ради на саборности и јединству српског народа.

 

Борислав Максимовић је имао ту част и да пресјече црвену траку и званично отвори нове просторије.

 

Срђан Самарџић, члан Градског вијећа наводи да суботичка локална самоуправа чини све да конкретном подршком допринесе побољшању положаја сународника које су бурни догађаји измијестили са њихових вјековних огњишта и приморали да нова огњишта граде у Суботици.

– Град Суботица ће и убудуће, у границама могућности, пружати подршку заједницама и удружењима која истрајно и посвећено чувају свој језик, своје писмо, своју традицију, своју вјеру, дакле свој идентитет у цјелини – рекао је Самарџић и пожелио много среће у даљем раду ЗЗ Република Српска.

Домаћин Милорад Ћопић пожелио је прије свега свима добродошлицу и рекао нешто више о намјени ових просторија.

– Ове просторије су немијење раду са дјецом, имамо поред учионице и библиотеке, и терене од 450 квадрата. Имамо у плану да изградимо терене за боћање, кошарку, мали фудбал и дјечје игралиште. Основани смо прије 6 година са идејом да чувамо традицију нашег краја. Имамо дивну сарадњу и са нашим подмлатком и у њихово име ће вам се обратити предсједник Скупштине Завичајне заједнице „Република Српска“ у Суботици, Мирослав Каран.

Мирослав Каран је студент Грађевинског факултета у Суботици и предсједник Савеза студената на Грађевинском факултету, те организатор Грађевинијаде која окупља преко 5.000 судената на једном мјесту.

– Трудимо се да наше везе са завичајем само јачају, а основни циљ овог удружења је да његује традицију и обичаје српског народа, културу, умјетност, спорт  и све што нас оплемењује и подстиче да будемо бољи људи – наводи Каран.

Како би дошли до остварења својих циљева организују манифестације разних карактера. Покрећу хуманитарне акције, промовишу српску историју и културу путем бројних трибина, укључујући младе људе на којима је будућност, те остварују чврсту сарадњу са другим удружењима и организацијама.

– Покренули смо бесплатну додатну наставу, наши најмлађи моћи ће да стекну додатно знање из математике, српског језика, историје, руског језика као и рада на рачунару. Дјеца из завршних разреда моћи ће да добију помоћ приликом припремања пријемних испита – рекао је Каран, а на ове едукативне часове биће добродошла и дјеца из других завичајних удружења.

 

Отац Драган Стокин је навео да га надасве радује што је већина просторија намијењена за едукацију.

– Ако мислимо да опстанемо морамо да се вратимо тим традицијским, провјереним вриједностима, постојаним вриједностима. Будимо примјер својој дјеци.

Отварању је присуствовао и парох суботички Илија Анђелић радо виђен гост на завичајним манифестацијама.

Сада ЗЗ Република Српска има канцеларију и велику салу предвиђену за састанке и дружења, двије учионице за организовање бесплатне наставе за дјецу из свих завичајних удружења (српски, руски, енглески, математика, историја, рад на рачунарима…), као и библиотеку.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: Суботица инфо и Благоје Ацан

Нема коментара

Напишите коментар