Hercegovci u Novom Sadu (ne)zadovoljni akcijom prikupljanja krvi

Osma akcija dobrovoljnog davanja krvi koju organizuju mladi iz Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbiji održana je 9. septembra 2019.  godine u Novom Sadu u prostorijama Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Kao i sve prethodne i ova akcija organizovana je u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada. Ovoga puta priključili su se i Udruženje studenata Republike Srpske u Srbiji, a novina je što je ova humanitarna akcija prvi put realizovana u sklopu manifestacije Dani Srpske u Srbiji.

Na akciju, koja je trajala od 8 do 13 časova, odazvao se 41 davalac da bi poslije ljekarskih pregleda krv dalo njih 32. Mnogi bi bili prezadovoljni ovakvim rezultatom, ali ne i Hercegovci koji su u pojedinim akcijama samostalno znali da okupe i više od stotinu dobrovoljnih davalaca krvi.

U ime Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbiji Bojan Milenić je rekao da je ovo Udruženje bilo svjesno doze rizika koje nosi ovaj termin.

– Neki su na godišnjim odmorima, a akademska godina još nije počela zbog čega je veliki broj mladih još uvijek kod svojih kuća. Poznato je da je davaocima potrebno da prave pauzu od tri mjeseca, a jedan dio naših davalaca učestvovao je u ljetnjim akcijama davanja krvi u Hercegovini – naveo je Milenić neke od objektivnih razloga slabijeg odziva.

On je objasnio da je ovo udruženje spletom okolnosti u zadnjih mjesec i po dana imalo i nekoliko neplaniranih namjenskih davanja krvi za pacijente koji se liječe u Beogradu, što je donekle limitiralo veći odziv za ovu akciju.

– Svjesni da je najvrijedniji ljudski život naši članovi daruju krv kad god je to moguće. Na apel Predstavništva Republike Srpske u Beogradu koji su organizatori manifestacije Dani Srpske u Srbiji, naši članovi su se uputili iz Novog Sada u Beograd da daju krv i spasu jedan ljudski život. Dvije sedmice uoči ove akcije imali smo još jedan poziv na koje se naše članstvo odazvalo. To je donekle limitiralo potencijal – kaže Milenić i ističe da su Hercegovci u Novom Sadu ovu akciju, koja se prvi put održava u sklopu manifestacije Dani Srpske u Srbiji, potpuno drugačije zamislili.

– Iskreno, uprkos svim limitima očekivali smo veći odziv kako našeg članstva, tako i suorganizatora Saveza Studenata Republike Srpske koji broji više od 1.000 članova. Na žalost, na ovu akciju odazvalo se tek osmoro članova – ističe Milenić.

On tvrdi da su Hercegovci u Novom Sadu ponudili saradnju i brojnim zavičajnim udruženjima, posebno imajući u vidu veličinu i značaj manifestacije „Dani Republike Srpske u Srbiji“.

– Posebno bih naglasio da bi učešće na ovakvoj manifestaciji trebalo da bude ne samo čast nego i obaveza za sve ljude koji su rodom i porijeklom preko Drine. Samo u Novom Sadu postoji na desetine zavičajnih udruženja sa tog prostora. Mnogi od njih tvrde da na papiru imaju brojno članstvo. Međutim, u praksi to izgleda drugačije. Kao i kod prethodnih akcija uredno smo obavijestili sve zavičajne klubove sa molbom da se pridruže, ali odgovora nije bilo. Nažalost, ostajemo i dalje jedino zavičajno udruženje, možda i u čitavoj Srbiji, koje se bavi ovom humanom aktivnošću i to nas nimalo ne raduje – razočarano konstatuje Milenić.

Konstantan trud Hercegovaca, ipak, nije nezapažen. Najviše ih cijene i podržavaju institucije koje se svakodnevno bore da obezbijede potrebne doze krvi – Crveni Krst Novog Sada i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine.

– Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić uvijek je tu da nam pomogne i da nas posavjetuje. Razmjena iskustava je veoma značajna kako bi unaprijedili svaku narednu akciju – ističu mladi iz Udruženja Srba Hercegovaca u Novom Sadu.

Svojim prisustvom mlade je podržao Vidak Todorović član Izvršnog odbora Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbiji.

Put od 500 km nije bila prepreka za već edovnog davaoca Milana Vukovića koji je došao iz Bileće. Milan je takođe posjetio sjedište Udruženja i tom prilikom uručena mu je zahvalnica za više od 20 davanja krvi.

Slađana Pauković, Bojan Stegić i Dušan Sajfudinov i ovoga puta potvrdili su svoju humanost na djelu, ali i prijateljstvo sa članovima Udruženja.

Nemanja Ćurić iz Nove Gajdobre i ovoga puta je potvrdio izreku “ko hoće – nađe način, ko neće – nađe izgovor“.

Podršku od bratskog Udruženja Hercegovina iz Subotice donio je Tripo Vuković sa kojim su dogovorene neke zajedničke aktivnosti.

Mladi iz Udruženja Srba Hercegovaca će i u narednom periodu aktivno raditi na realizaciji bogatog programa Komisije za rad sa mladima.

– Humanost nije isplativa kategorija, pa se vjerovatno zbog toga mali broj ljudi i bavi time, ali osjećaj kada pomogneš nekome nema cijenu. Postoji li išta vrijednije od ljudskog života  – pitaju se mladi iz Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbiji koji najavljuju dalje aktivnosti pod već dobro poznatim sloganom „Djela, a ne riječi“.

Trifko Ćorović

Slobodna Hercegovina

Nema komentara

Napišite komentar