Иветић: Измјене Устава Посавског кантона не смију остати мртво слово на папиру

Измјеном Устава Посавског кантона, које је једногласно усвојила тамошња Скупштина, српски језик и ћирилица су признати као званични језик и писмо у том дијелу ФБиХ, али из српског блока су поручили да је чињенице са папира потребно пресликати и на терен.

Одборници су, наиме, на ванредној сједници кантоналне Скупштине дали зелено свјетло за измјене Устава које је прије неколико мјесеци прихватила Влада. Промјене највишег кантоналног акта су окарактерисане као најважније од усвајања Устава, а односе се на језик, конститутивност народа, територију те избор носиоца власти.

Дамир Иветић, одборник у Скупштини општине Оџак из СНСД-а, истакао је у Јутарњем програму наше телевизије да је за српски народ веома важно то што су коначно признати као конститутивни, али ту посао није завршен и упозорава да измјене Устава не смију остати мртво слово на папиру.

– Надамо се да ће ће актуелна власт која је на власти 26 година имати снаге и воље да да то спроведе у дјело. Тренутно у Посавском кантону не постоји ниједан запослени Србин повратник у било којој институцији, прије свега у оним које је основала Влада Посавског кантона, изузимајући полицијске структуре и судство гдје се кадар именује на вишим нивоима власти.

Након 26 година од завршетка рата, Посавски кантон је био једини у Европи који један народ, који је признат у својој земљи, није признат на територији тог кантона.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар