Komemoracija stradalim srpskim civilima krajem 1991. godine u Gornjim Grahovljanima kod Pakraca

Krajem godine u Gornjim Grahovljanima kod Pakraca prvi puta održan je pomen za stradale civile u ovom selu i drugim selima pakračkog kraja nastradalim krajem 1991. godine.

Tokom decembra 1991. većina sela naseljena srpskim stanovništvom zauzeta su od strane Hrvatske vojske. U svakom od desetak sela ostalo je po nekoliko civila, koji su nažalost svoj život skončali tragično i za čijim posmrtnim ostacima i danas tragamo. Samo u Gornjim Grahovljanima nestalo je 16 civila, u Branešcima 7, u Kusonjima desetak, te se taj žalosni niz nastavlja u svakom od sela. Pored žrtava u selima, okupljeni su se kroz molitvu sjetili i civila iz Pakraca stradalih u Pakračkoj Poljani.Nikola Ivanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca, obratio se prisutnima: ‘Ovim okupljanjem rodbine ubijenih, sumještana i uzvanika želimo se sjetiti stradalih civila koji su ostali u svojim selima i ukazati na činjenicu da i nakon 26 godina i dalje tražimo njihove posmrtne ostatke.’ Ovdje u Gornjim Grahovljanima želimo poslati jasnu poruku da tražimo da se svi nestali pronađu, da se zaustavi politizacija problema nestalih i da svi moraju učiniti napore da se pronađu nestali, kako žrtve s srpske tako i hrvatske strane, jer žrtva je žrtva. Međutim, moramo ponovo pokrenuti hrvatske institucije koje se bave ovom problematikom da krenu tražiti nestale u ovim selima, istaknuo je Ivanović.

Pomen stradalim civilima održan je kod spomenika žrtvama iz obaju zadnjih ratova. Pomen su služili protojerej stavrofor Đorđe Teodorović, protojerej stavrofor Luka Bosanac i đakon Milan Tomašević.

 Boro Rkman

Nema komentara

Napišite komentar