Лазић: У потпуном застоју процес тражења несталих Срба

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић изјавио је да је процес тражења несталих Срба у протеклом рату у потпуном застоју, због чега је упутио допис представницима институција Републике Српске и српским представницима у заједничким институцијама БиХ да помогну у рјешавању овог проблема.

Лазић је на конференцији за новинаре у Бањалуци, поводом обиљежавања 15. септембра – Дана несталих и погинулих Републике Српске, прецизирао да је допис упутио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, предсједнику Народне скупштине Српске Недељку Чубриловићу, премијеру Српске Радовану Вишковићу и предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији.

„Наша организација има два захтјева, да се изврши потпуна реконструкција и деполитизација Института за нестала лица БиХ. Уколико то није могуће, тражимо да Институт буде расформиран и да се процес тражења несталих лица врати у надлежност Републике Српске“, истакао је Лазић.

Он је подсјетио да је у периоду када је процес тражења несталих лица био у надлежности ентитета, Република Српска годишње проналазила више од 300 посмртних остатака који су предати породицама ради сахране.

„Формирањем Института за нестала лица БиХ од 2008. године тај процес је тотално заустављен. У прошлој и у овој години добили смо само по једно српско тијело. Разлог за то је што је Институт политизован и што се не бави тражењем српских жртава рата“, указао је Лазић.

Он је рекао да Институт за нестала лица БиХ још није урадио централну базу података о несталим лицима /ЦЕН/, коју је требало да уради до 31. децембра 2008. године.

„Република Српска је доставила податке о несталим и погинулим лицима, међутим то нису учиниле бошњачка и хрватска страна. Основни циљ зашто се не ради ЦЕН јесте то што треба намирити 8.372 бошњачка тијела у Поточарима, код Сребренице“, нагласио је Лазић.

Он је навео да је предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић у писаном одговору на питање Републичке организације зашто нема ЦЕН-а навео да се верификација статуса несталих лица евидентираних у централној евиденцији несталих не утврђује, нити се верификује етничка припадност несталих.

„Институт за нестала лица БиХ је елиминисао Србе из података несталих на нивоу БиХ 100 одсто“, тврди Лазић.

Он је рекао да Република Српска још трага за 1.652 жртве српске националности.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица рекао је да ће у Бањалуци сутра, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање ослободилачких ратова, бити обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.

„У одбрамбено-отаџбинском рату за Републику Српску живот је дало више од 30.000 људи, од којих 23.867 бораца и 6.391 цивил“, навео је Торбица.

Он је истакао да је највише српских жртава било 1992. /13.000/ и 1995. године /око 6.000 жртава/.

Позивајући се на податке Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Торбица је рекао да Српска још трага за 1.652 несталих, од којих 626 војника и 13 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, те 1.013 цивила.

Он је рекао да се у три спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налазе 632 ексхумирана и неидентификована посмртна остатка.

Торбица је додао и да је формирањем Института за нестала лица БиХ дошло до застоја у тражењу несталих Срба.

„Од 1995. године, када је процес тражења несталих лица радила Комисија Републике Српске до формирања Института ријешено је било 3.454 лица српске националности, што просјечно износи 256 лица годишње“, навео је Торбица.

Он сматра да нису реални захтјеви групе ветерана Републике Српске, који су најавили могућност одржавања протеста 27. септембра у Парку Младен Стојановић у Бањалуци.

„Сви смо ми стварали Републику Српску. У четвртак ћемо поводом тога одржати састанак са представницима БОРС-а и настојаћемо да пронађемо рјешења да помогнемо најугроженијим борцима“, каже Торбица.

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Мирослав Маричић рекао је да програм обиљежавања Дана несталих и погинулих почиње у 11.00 часова служењем парастоса за све погинуле српске борце и цивиле у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Он је рекао да је у 11.45 часова предвиђено полагање вијенца и цвијећа на споменик погинулим борцима на Гробљу Свети Пантелија, а у 12.10 полагање вијенца и цвијећа код спомен-крста на спомен-костурници на Новом бањалучком гробљу.

Преузето са: СРНА

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар