Линта тражи да Колинда Грабар Китаровић врати Србима отете станове на којима је постојало станарско право

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта очекује да ће хрватска предсједница одустати од провокативног и уцјњивачког приступа да Србија мора да ријеши бар једно од отворених питања, као што су нестали, повратак имовине, културног блага, архивске грађе, као и проблем границе на Дунаву, да би предсједник Србије Томислав Николић могао да дође у Загреб. Линта се слаже да ставом Колинде Грабар Китаровић да се током посјете предсједника Србије Томисава Николића ријеши барем једно отворено питање између двије државе како сама посјета не би била без садржаја.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта тражи да Колинда Грабар Китаровић ријеши барем једно отворено питање које се односи на повратак око 40.000 станова који су у судским поступцима одузети протјераним Србима а на којима је постојало станарско право. Хрватски судови су се деведесетих година позвали на Закон о стамбеним односима из бивше СФРЈ у коме пише ако носилац права не борави у стану више од 90 дана стан ће му бити одузет. Није узета у обзир чињеница да су Срби насилно протјерани и да није постојала никаква могућност да се у наведеном року врате. Овакви станови су послије тога, на основу Закона о откупу станова, откупљени од нових корисника хрватске националности . Тако су корисници станова добили предност над власницима.

Уместо да Република Хрватска врати одузета станарска права по моделу који је примењен у Босни и Херцеговини, она током 2003. године доноси социјални Програм стамбеног збрињавања који је дискриминаторски према носиоцима станарског права. Комитет Уједињених нација за људска права у предмету Војновић против Хрватске сматра да укидање станарског права темељем хрватског закона представља произвољно мијешање у право на дом, супротно Међународном пакту о грађанским и политичким правима. Станарско право је било исто за све станове и носиоци станарског права у бившој СФРЈ имали су једнака права али и обавезе. Станарско право је било власништво и имовина. То доказује и откуп свих оних станова над којима је постојало станарско право за 10% тржишне вриједности. Да станарско право није било власништво и имовина онда би се ти станови откупљивали по тржишним цијенама а не за само 10% тржишне вриједности. Проф. др. Иван Пађен с Факултета политичких наука у Загребу је још 2005. године изјавио да je станарско право власничко право, па сходно томе ужива као људско право заштиту и по Уставу и по Европској конвенцији за заштиту људских права. Линта позива Колинду Грабар Китаровић да се јавно заложи да се свима некадашњим носиоцима станарског права омогући да откупе право власништва на тим становима под условима Закона о откупу станова на којима постоји станарско право и на тај начин помогне да се ријеши једно од отворених питања.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар