Stevan Berber

Linta u Skupštini razgovarao sa Stevanom Berberom, počasnim konzulom Srbije na Novom Zelandu

Sastanak je održan 9. oktobra 2018. godine u Domu Narodne skupštine Republike Srbije. Pored predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodraga Linte, sastanku su prisustvovali i sekretar Odbora Gorica Durkalić i viši savjetnici u Odboru Vera Popović Ilić i Biljana Milosavljević.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta je na početku razgovora pozdravio gosta u ime Odbora, zahvalio mu na izdvojenom vremenu i zamolio ga da iznese informacije o našoj zajednici na Novom Zelandu, kao i svom radu u svojstvu počasnog konzula.

Stevan Berber je naveo da je na Novi Zeland otišao 1993. godine, da radi kao profesor Univerziteta u Oklandu, kao i da je duže vrijeme obavljao funkciju mirovnog sudije, odnosno da je imao ovlašćenja da ovjerava dokumenta svim građanima bivše Jugoslavije, dok je počasni konzul Republike Srbije postao prije godinu i po dana. Rodom je iz sela Stanišić, opština Sombor, a njegova porodica jedna je od mnogih koje su u kolonizaciji, poslije Drugog svjetskog rata, iz Dalmacije došle na područje opštine Sombor. U razgovoru je istakao da je srpska zajednica na Novom Zelandu brojna, da postoji procjena da ima oko 5000 Srba, ali da on smatra da je realni broj značajno veći. Odnosi između stare emigracije i onih koji su došli devedesetih godina prošlog vijeka su odlični. Ima dosta Hrvata i odnosi sa njima su dobri. Najveći broj Srba živi u Oklandu, i uglavnom su intelektualci, posebno oni koji su došli kasnije. Saradnja sa crkvom je odlična. Na Novom Zelandu postoje dve crkve, od kojih jedna u Velingtonu (izgradila je stara emigracija pedesetih godina) a druga u Oklandu, novijeg porekla. Crkva je uvek bila mjesto okupljanja, ali to nije dovoljno. Kao prioritet u radu istakao je čuvanje srpskog jezika, kulture i običaja. Kao počasni konzul obratio se Ministarstvu spoljnih psolova i Ministarstvu prosvete radi obezbeđivanja uslova za učenje srpskog jezika, odnosno angažovanja kvalifikovanih nastavnika. Po ovom pitanju potrebno je angažovanje države, kako bi naši sunarodnici imali osećaj da matica Srbija brine o njima.

Kao problem istakao je komplikovano dobijanje dokumenata za naše državljane koji MSP nastoji da riješi nabavkom pokretne opreme koja omogućava terenski rad, što bi skratilo vrijeme potrebno za dobijanja dokumenata.

Posebno je ukazao na potrebu jačanja ekonomskih veza Srbije i Novog Zelanda. Ostvarena je prije svega naučna i kulturna saradnja, ali i to samo horizontalno, što ukazuje na potrebu većeg angažovanja države i u tim oblastima, kako saradnja ne bi zavisila od dobre volje pojedinaca.

Istakao je da naša ambasada u Australiji mnogo radi na stvaranju bliskih veza naših sunarodnika sa maticom. Takođe, potrebno je obezbediti uslove za one koji žele da se vrate u Srbiju, prije svega jednostavniju nostrifikaciju diploma.

Gospodin Berber se interesovao kakva je situcija sa učenjem srpskog jezika u drugim zemljama, posebno u regionu.

Miodrag Linta, predsednik Odbora, se zahvalio na korisnom izlaganju i ukratko upoznao gospodina Berbera sa situacijom oko učenja srpskog jezika u regionu i nekim evropskim zemljama, i naveo da će zatražiti od ministarstva prosvete kompletne podatke za sve zemlje.

Na kraju sastanka predsjednik Odbora se zahvalio gospodinu Berberu na konstruktivnom razgovoru i pozvao ga da se obrati Odboru povodom svakog pitanja za koje smatra da bi bilo značajno, kao i da nastavi da prati rad Odbora.

Bilješku sačinila:
Viši savjetnik u Odboru
Biljana Milosavljević

Nema komentara

Napišite komentar