Место културе и духовности Срба у граду на Драви

Епископ осечкопољски и барањски Херувим осветио је темеље будућег Српског културног центра у Осијеку.

Након вечерњег богослужења које је у осјечкој Лазарици служило свештенство Епархије осечкопољске и барањске, приступило се освећењу темеља Српског културног центра.

Будући центар културе и духовности српског народа у Осијеку, који ће се налазити у непосредној близини храма Успења Пресвете Богородице, осветио је епископ осечкопољски и барањски Херувим.

– Желим да поздравим све оне који су се окупили овде и који су допринели да се овде сакупимо, да можемо осветити темеље овога дома који ће бити дом српскога народа овде у Осијеку. Нека ово дело које смо започели, успешно и завршимо на добро и корист нашега народа на овим просторима. Данас је заиста велика радост и један, могу слободно рећи, историјски догађај за град Осијек, јер после много година овде се дешава нешто овакво, освећење овог дома културе и духовнога центра нашег народа осјечкога краја. Нека ово место допринесе суживоту и бољем разумевању живота и околности у којима се налазимо – истакао је у својој беседи након освећења темеља епископ Херувим.

По владикином обраћању повељу која је издана овим поводом прочитао је осјечки парох протојереј Александар Ђурановић.

– Нови објекат гради се на месту где је био стари парохијски дом у улици Јована Гојковића 21 у Осијеку, заклада Јована и Јелисавете Лалошевић из 1897. године. Кућа је порушена 2020. године и на том месту отпочела је 2022. године изградња Српског културног центра. Инвеститори су Српска православна црквена општина Осијек и Српско народно веће који ће бити заједнички власници објекта. Након више од 80 година како је пропао први покушај подизања културнога центра Срба у Осијеку, поново се указала прилика да га исти добију. По благослову нашег епископа и на предлог водећих људи културног, просветног, политичког и духовног живота Града Осијека, вековна тежња осјечких Срба постала је напокон реалност – између осталог прочитао је прота Ђурановић.

Српски домови широм Хрватске

На иницијативу и уз финансирање Српског народног већа по многим градовима у Хрватској последњих година граде се и подижу српски домови који ће у будућности постати центри српске културе у одређеним срединама.

– На разним местима у Хрватској, било од темеља, било од постојећих објеката, настојимо створити места за друштвена догађања, за културне догађаје, за уметничке догађаје, како за Србе тако и за оне са којима они живе у срединама као што је осјечка, вуковарска, книнска, рјечка, загребачка, слатинска, глинска, да не набрајам далје јер их је заиста много. Свих ових година није било за то адекватних простора и адекватних услова – нагласио је председник Српског народног већа Милорад Пуповац који је истакао и важност културе као једног од основних предуслова за очување националног идентитета:

– Култура је битна прво зато да се сачува све оно што представља велике историјске вредности уметничких домета у певању и свирању, у поезији, књижевности, глуми, у игри. Овај центар треба да буде место где ће људи моћи без тешкоћа, страхота и било каквих ограничења с једне стране уживати у томе, а са друге стране учити. Млађи нараштаји да могу да имају простор где могу доћи стећи разне вештине, а истовремено да буде место где ће суграђани, наших сународника, такође моћи доћи уживати у ономе што може бити понуђено из уметничке традиције Срба.

Освећењу темеља Српског културног центра у Осијеку поред свештенства и верног народа присуствовали су и бројни представници српског друштвено-политичког живота са подручја две најисточније жупаније, Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске.

Преузето са: СРБИ.хр

Коментари
  • Poštovani, raduje me što ste zanovili instituciju kulture i vere i što ste sačinili program delovanja u Vašem Kulturnom centru. Biću slobodana da predložim da mi omogućite promociju Prvog srpskog Kodeks-Diplomatikusa koji je postao kapitalno izdanje i najbolji način na promovisanju i očuvanju srpskog identiteta i kulture.Radi se o srpskim srednjovekovnim poveljama koje je tajnim načinom spasao veliki dabrobosanski mitropolit Đorđe Nikolajević i objavio ih u knjizi Srbski spomenici koja je sačuvana u jednom primerku i koja govori pravu istorijsku istinu o sudbini 180 povelja.Zaslugama mitropolita karlovačkog Lukijana Mušickog, njegove svetosti Stratimirovića, Teodora Obrenovića, ruskog cara Nikolaja i elite i rodoljuba srpskog naroda spasena su ta dokumenta iz Dubrovačkog arhiva između 185 i 1836 godine.Moja knjiga Prvi srpski Kodeks Diplomatikus označava sve falsifikate i otkriva sve krađe i prekrađe ovih dokumenata i prikazuje ih u pravoj dokazivoj i proverljivoj istini. Želeo bih da se ta promocija desi polovinom decembra ili kad Vama bude moguće. Molim Vas da me obavestite.Ja bih svakako donirao nekoliko knjiga za Vaš Kulturni centar, S poštovanjem, prof. dr Zdravko Malbaša, Novi Sad.

    среда, 28. септембра 2022.

Напишите коментар