Парастос за погинуле Боровчане у рату деведесетих

Веће српске националне мањине општине Борово организовало је 15. септембра Дан сећања на своје, у последњем рату, пострадале сумештане.

Испред споменика подигнутог за 74 погинулих Бороваца парастос су служили боровски свештеници Чедо ЛукићМиленко Гребић и Драган Сердар.

– Након оснивања мањинских већа у Хрватској ВСНМ општине Борово преузело је организацију парастоса погинулим мештанима Борова. То је и наша дужност и наша обавеза и у сваком случају треба бар једном годишње да се присетимо онога што се дешавало и без наше воље и без наше кривице него стицајем околности које су се дешавале током распада бивше Југославије. Тешко је све то говорити, правдати и објашњавати у друштву које је тим ратним збивањима још увек оптерећено. Нама, који смо рођени након Другог светског рата и који смо о том рату слушали разне приче можда је тек сада јасно зашто је то тако онда било. За све нас било би добро да се окренемо будућности и да економски оснажимо овај наш простор, а оних који су трагично изгубили животе у овом последњем рату треба да се сећамо и да им одамо дужно поштовање – рекао је за наш портал председник боровског ВСНМ-а Душан Латас уочи почетка парастоса.

 

Они који су некога изгубили никада не могу да нађу мир


Овогодишњи парастос у Борову одржан је у сенци најава вуковарског градоначелника да ће 13. октобра бити одржан протест због „ћутања институција о злочинима“ у рату 1991. чиме се поново отварају теме које ни после 27 година нису закључене.

– За мене је то нормално. Сви они који су изгубили некога свога током било ког рата никада не могу да нађу мир. Међутим, исто тако мислим да не треба толико тога да буде у јавном простору. Сви ми можемо да жалимо, да будемо и за и против, али чињеница је да се у нашем јавном простору та тема потеже као последица неких других дешавања, а то је тема о којој се на такав начин не може дискутовати и која се на тај начин не може решавати – рекао је Латас.

Породице, пријатељи, комшије и представници институција у месту у молитви су се присетили својих погинулих, а венце на спомен-обележје подигнуто 2011. године, положиле су делегације Већа српске националне мањине општине Борово и породица погинулих, Општине Борово, Заједничког већа општина, Самосталне демократске српске странке, Већа српске националне мањине града Вуковара, Удружења породица несталих “Против заборава” из Вуковара, Удружења антифашистичких бораца и антифашиста општине Борово, Добровољног ватрогасног друштва Борово и Удружења “Плави Дунав”.

Извор: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар