Промоција књиге „Народни обичаји Срба у Барањи“

Промоција књиге „Народни обичаји Срба у Барањи“ аутора Милана Дворнића одржана је 19.априла у Белом Манастиру.

Милан Дворнић (први с десна)

Књига „Народни обичаји Срба у Барањи“ Милана Дворнића из Белог Манастира има 350 страница и више од две стотине географских карти, фотографија, цртежа и ауторових уметничких слика штампана је у 300 примерака захваљујући финансијској помоћи Министарства културе и информисања Репубике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Аутономне покрајине Војводине.

На почетку промоције, која је окупила стотинак посетилаца, што је за једини барањски град респектабилан број када су промоције књига у питању, присутне је у име организатора и издавача поздравио председник Већа српске националне мањине града Белог Манастира Предраг Стојановић.

– Један једини који је на овим просторима сабрао у књигу народне обичаје Срба у Барањи је господин Милан Дворнић. Оно што треба рећи, јер свакодневно смо томе сведоци, је да се аргументи настоје оспорити, да се врши замена теза па и да се врши ревизија историје. У сваком случају ово дело које вечерас представљамо има посебан значај управо у том смислу јер ће трајно сачувати одређене вредности живота, обичаја, традиције и културе нашег народа на овим просторима. Ово дело је још један доказ да Срби на овим просторима нису репа без корена – рекао је Стојановић.

Након поздравног говора организатора и издавача присутнима се обратио директор Музеја Војводине др Драго Његован .

– Мени је част што су наши стручњаци учествовали у рецензији ове дивне и веома вредне књиге где је обрађено све оно што се тиче и што је карактеристично за Србе у Барањи, и то на примеру најбројнијих барањских места у којима живе Срби. И у будуће можете рачунати на нас, на установе културе у Новом Саду, и могу да вам пренесем поздраве и од Покрајинског секретаријата за културу који својим скромним средствима могу да допринесу, и доприносе, публиковању оваквих књига и реализацији других пројеката – рекао је Његован.

Након споменутих говорника, а да би све протекло како то и приличи промоцији књиге о народним обичајима Срба у Барањи, Јован Вилић из Болмана присутнима се обратио аутентичним барањским диваном прочитавши здравицу, тзв.“сватовски оченаш“, обичај који се чује на разним свечаностима, а највише се изговара на славама и свадбама, а да би угођај био још веродостојнији током целе промоције на платну се могла пратити и видео пројекција везана за аутора и књигу.

Био је последњи тренутак да се обичаји сачувају од заборава

Присутнима се потом обратио и сам аутор који је већину свог излагања посветио мотивима писања књиге.

– Свему је претходило сликање слика на којима су народни обичаји барањских Срба, а пошто о тим обичајима до тада није објављено готово ништа било је извесно да ће једнога дана све пасти у заборав, као да никада није постојало. У то време су се, на жалост, одржавали само погребни обичаји. Сви остали су готово нестали, а нестајали су и они који су обичаје још памтили. Био је последњи тренутак да се нешто учини. Намеравао сам да прикупљени материјал наставим објављивати у часописима, као што сам то раније чинио, но 2008. године указала се прилика па је уз финансијску помоћ ВСНМ Белог Манастира издана књига „Ој Видово, Видово“ у којој је објављено оно што сам до тада имао. С обзиром на то да је још много тога остало недоречено, наставио сам са радом, и уз неколико нових казивача, прикупио доста нових података. Казивачи су већином били у одмаклим годинама старости, и зато је од њих 20, са којима сам последње две деценије сарађивао, данас свега њих петоро живих – рекао је Дворнић.

Бираним речима, како то и доликује просветним радницима, о књизи је говорила и професорица Јадранка Радошевић која је уз професора Николу Живковића била лектор на књизи.

-Поштовани Милане свима нама који смо радили уз вас на овој књизи велика је част и радост да можемо поделити понос да је оваква књига коначно видела светлост дана. Ваше ће несебично залагање на пољу културе остати запамћено као залог многим будућим генерацијама које ће уз ову књигу проносити и неговати обичаје Срба у Барањи у нади да се ти обичаји никад не забораве. Ова књига је свезнање и један буквар од којег свако мора да крене јер је то буквар непроцењиве вредности – рекла је Радошевић.

Осим споменутих говорника о књизи су још говорили рецезенти књиге виши кустос етнолог из Музеја Војводине у Новом Саду Богдан Шекарић, кустос и музејски саветник Музеја Новог Сада Душанка Марковић, те директор Завода за барањску повијесницу Даворин Таслиџић. Након завршетка организатори промоције позвали су присутне да наставе с дружењем у холу сале у којем је уприличена и изложба слика Милана Дворнића на којима су насликани поједини обичаји описани у књизи.

Према мишљењу самог аутора, ове књиге не би било да не постоје појединци који имају високо изражену свест о богатству традиционалне културе барањских Срба у прошлости.

– О пореклу и значењу обичаја у књизи нисам написао ништа, јер ми то није струка. Ово је само грађа која може послужити научним радницима приликом проучавања традиционалне културе Срба у целини, а осталим читаоцима ће помоћи да упознају већ скоро заборављену традицију једног од народа Барање. Ето, то је био пут који ме је водио од споменутих слика до ове књиге – закључује Милан Дворнић.

Преузето са: srbi.hr
Извор:  Зоран Поповић

Нема коментара

Напишите коментар