Srpska omladina obilježila pomen u Spomen parku žrtvama ratova od 1991. godine u Podgorici

Juče su na ovom istom mjestu to uradili pripadnici bošnjačkog naroda, na način nakoji oni misle da to treba.

Delegacija srpske omladine iz srpskih političkih, kulturnih i društvenih institucija danas je položila vijence u spomen parku na Pobrežju i na taj način iskazala poštovanje i pijetet prema svim civilnim žrtvama ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije. 

Prisutnima se obratio portparol Nove srpske demokratije Marko Kovačević koji je kazao da ovaj događaj i ovaj datum stradanja ne smije imati ideološke primjese, te da su sve žrtve jednake i iste za sve.

„Mi mladi Srbi iz srpskih kulturnih, političkih i drugih društvenih organizacija iz Crne Gore željeli smo danas, da ovim činom polaganja vijenca na ovaj spomenik odamo počast i iskažemo poštovanje i pijetet prema svim civilnim žrtvama ratova devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji“, rekao je Kovačević.

Odabrali smo, dodaje on, da to uradimo danas, kao što to rade sunarodnici u Republici Srpskoj vršeći pomen žrtvama tih ratova u Bratuncu.

„Juče su na ovom istom mjestu to uradili pripadnici bošnjačkog naroda, na način na koji oni misle da to treba. Mi, imajući u vidu da su mnogi naši sunarodnici bili među žrtvama toga rata, nismo željeli da ističemo neki pojedinačni slučaj stradanja civila i da na taj način uđemo u neku nezgodnu situaciju da neke žrtve činimo značajnijim od drugih žrtava i da neke druge žrtve zaboravimo i da pomenemo„, objašnjava Kovačević.

Međutim, ukazao je portparol NSD, po prisustvu medija na ovom događaju može se vidjeti da je bilo važno samo ono što se obilježavalo juče, te da „ovaj događaj koji smo mi najavili, naše obilježavanje pomena tim žrtvama rata, uopšte nije važan“.

 

„Tako da imamo jedan selektivni pristup koji nije nimalo dobar – pristupa se jednoj ideologizaciji određenih događaja iz toga rata, što nije nimalo dobro. Za nas su sve žrtve iste. Mi shvatamo da je svakome sopstvena bol najznačajna i najveća, pa tako u odnosu na to da li su žrtve pripadnici našeg naroda, naši poznanici, prijatelji, rođaci, u toj mjeri su za nas značajnije i više nas bole nego druge žrtve. Ali isto tako, to nas obavezuje da imamo savjest prema drugoj strani, jer su sve žrtve u svojoj patnji jednake“, zaključio je Kovačević.

Nakon polaganja vijenaca predstavnici delegacije srpske omladine, prema pravoslavnim običajima, zapalili su i svijeće za pokoj duša nedužno stradalih.

Preuzeto sa: in4s.net

Nema komentara

Napišite komentar