Српска се опрашта од доктора Лазића уз аплауз и „Марш на Дрину“

Република Српска и вечерас се опрашта од чувеног српског хирурга Миодрага Лазића, који је у Нишу преминуо од посљедица вируса корона.

Бањалука је, тачно у 20.00 часова, са градског разгласа пустила пјесму „Марш на Дрину“, одавши посљедњу почаст доктору Лазићу, оснивачу ратне болнице „Жица“ и човјеку који је током протеклог рата спасио на хиљаде војника и цивила у сарајевско-романијској регији.

Од доктора Лазића опростили су се и Бијељина, Фоча, Источно Сарајево, Требиње, Приједор, Прњавор, Зворник, Дервента…

Пјесма „Марш на Дрину“ била је докторова посљедња жеља, а грађани Српске су се од свог хероја опростили аплаузом са својих прозора, балкона и из дворишта.

Уз „Марш на Дрину“ у извођењу Полицијског оркестра, и Министарство унутрашњих послова Републике Српске опростило се од чувеног доктора.

Чувени српски хирург Миодраг Лазић /65/, који је током ратова деведесетих година прошлог вијека спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској, преминуо је јуче Нишу од посљедица вируса корона.

За оно што је учинио као ратни хирург-добровољац током деведесетих Лазића је Орденом Светог Саве одликовао тадашњи српски патријарх Павле.

Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, радио је у ратној болници „Коран“ на Палама, један је од оснивача ратне болнице „Жица“ у Блажују на првој линији фронта код Сарајева гдје је током 40 мјесеци, као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, обавио више од 3.500 операција.

Доктор Лазић биће сахрањен у суботу на нишком Новом гробљу у 14.00 часова, а опијело ће почети пола сата раније, јавиле су Вечерње новости.

Наша телевизија снимила је документарни филм посвећен доктору хероју – „Дневник ратног хирурга“.

Вест преузета са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар