Свечано отворени 10. „Завичајни дани“

Јубиларни, 10. „Завичајни дани“, у организацији Савеза српских удружења Севернобачког округа, који негују културу и традицију Срба са друге стране Дрине, свечано су отворени синоћ у Великој већници Градске куће.

Почетак манифестације, у име Града Суботице и градоначелника Стевана Бакића, озваничио је Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област привреде, који је својим говором истакао да су „Завичајни дани“ ту да чувају и јачају везе између Срба из свих крајева.

„Најпре, изражавам задовољство што је Савез српских удружења организовањем „Завичајних дана“ веома успешно преточио у дело своју идеју да успомене прошлости и обележја завичаја отргне од заборава, али и да истовремено подстиче неговање различитости и толеранције. Ова манифестација чува и промовише богату културну баштину, обичаје и традицију, како наших људи који су на ове просторе долазили почетком деведесетих година прошлог века из ратом захваћених подручја бивше Југославије, тако и наших сународника који су остали на својим огњиштима у државама у окружењу. Српски народ је, чињеница је, претрпео многе патње, страдања и неправде, али је увек испољавао најбоље намере у поштовању права и културе других етничких заједница. Организатори „Завичајних дана“ трудили су се да њихов програм из године у годину буде све садржајнији и да ова манифестација, што је више могуће, допринесе очувању културе и истинских вредности, не само српског народа, већинског народа у нашој држави, већ и свих националних мањина које живе у нашем мултиетничком граду. Драго ми је што се припадници нашег народа који су на простору севера Бачке изградили свој други дом, богатим програмским садржајима и најлепшим вредностима народног стваралаштва представљају баш онакви какви јесу и ко су, и што разбијајући одређене предсрасуде подстичу очување и унапређење заједништва.“ – казао је Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област привреде.

Самарџић је додао и да су пред нама велика искушења, те да је веома важно да одлучно и истрајно чувамо наш језик и писмо, наше обичаје, традицију, културу и веру и јединство, без кога, како је рекаоа, као људи и као народ не можемо ни да постојимо ни да трајемо.

„Завичајни дани нису само фолклорна и културна манифестација, они су сведочанство да смо опстали као народ, да је народни дух неуништив и да праве вредности увек победе на крају.“ – истакао је он.

Манифестацију „Завичајни дани“, је пре десет година осмислило четири удружења: Завичајно удружење „Банија“ Суботица, Српски завичајни клуб „Слога“, Удружење „Избеглих и досељених Срба“ Бајмок и Клуб досељених и избеглих Срба „Завичај“ из Пачира, док је данас Савез српских удружења Севернобачког округа богатији за још њих шест. Како је Саша Граворац, председник Надзорног одбора ССУСБО казао, циљ и порука је од првог дана оснивања, па све до данас – остала иста.

„Оно што нас је пре десет година водило да покренемо ову манифестацију је чињеница да смо дошли у овај крај, да смо у овом крају желели да представимо оно што је најлеште од нас, нашу културу, традицију, обичаје и све оно најбоље што смо донели у ову средину која нас је примила. Тако су 15. септембра 2013. године одржани су први „Завичајни дани“, а захваљујући разумевању локалне самоуправе, покрајине и државе, ова манифестација траје, и док траје она је оно најбоље што можемо да презентујемо, а то је фестивал младости, културе, традиције, народних обичаја и све оно по чему је наш народ познат. Током година одржавања смо, схватајући значај инкорпорирања у средину у којој живимо, укључили и локална културно-уметничка друштва, те је манифестација данас не само интерпретатор културе Срба, Крајишника, него и свих оних који живе на подручју града Суботице.“ – рекао је Граворац.

Овогодишњи, богат. програм 10. „Завичајних дана“ припремљен са посебном пажњом на млађе генерације, али и који омогућава свим суграђанима да се ближе упознају са културом Срба из Лике, Кордуна, Славоније, Херцеговине, Републике Српске,…

„Људи са својих вековних огњишта нису могли да понесу ништа до своју веру, културу и обичаје. Активности овогодишњег програма посветили смо у великој мери нашим најмлађима, а ту су и хуманитарне акције, као и културно-уметничких програма. Наредних дана у Суботици уораво промовишемо хуманост, културу, нашу српску историју, традицију на којима сви могу да нам позавиде. Јер оно што ми имамо, мало ко има.“ – нагласио је Мирослав Каран, председник Савеза српских удружења Севернобачког округа.

На свечаном отварању „Завичајних дана“, традиционална награда за најбројнију српску породицу припала је породици Келеува, самохраној мајци која има шесторо деце.

Плакете Савеза српских удружења СБО за огроман допринос српској књижевности и свеукупно стваралаштво уручена је књижевнику Пери Зубцу, док су плакете захвалнице за дугогодишње залагање, труд, рад и допринос како раду Савеза тако и при орданизовању и одржавању манифестације, уручене и Саши Граворцу, Боривоју Вукајловићу и Жељку Тинтору, а повеља, као највише признање ССУСБО, додељена је градоначелнику Стевану Бакићу.

Извор: Суботица Данас

Нема коментара

Напишите коментар