konferencija 1

U Beogradu održana konferencija “Stradanje Srba srebreničkog kraja u 20. vijeku”

U Beogradu je (Medija centar) 6. jula 2016. godine održana konferencija “Stradanje Srba srebreničkog kraja u 20. vijeku” na kojoj su učestvovali brojni poznavaoci događaja u i oko Srebrenice u julu 1995. godine i eksperti koji se šire bave srpskim stradanjem u 20. vijeku. Konferenciju je organizovao Muzej žrtava genocida uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Beogradu. Na konferenciji je dat poseban osvrt na političku instrumentalizaciju nedovoljno istraženih činjenica o ratnom zločinu koji se dogodio u julu 1995. godine, a kojoj je, između ostalog, cilj prećutkivanje nespornog stradanja Srba. Učesnici konferencije su iznijeli podatke o srpskom stradanju u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine. Tokom, konferencije dat je i prikaz srpskog stradanja u Drugom svjetskom ratu, to jest u godinama Nezavisne Države Hrvatske. Skupu su prisustvovali, između ostalih, direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović; narodni poslanik Miodrag Linta i predsjednik Skupštine opštine Rakovica Cvijetin Đukanović, predstavnici više zavičajnih udruženja i drugi ugledni gosti.

Bivši predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović izjavio je da je Srebrenica istorijski projekat nametnut od međunarodne zajednice da bi srpski narod bio proglašen “genocidnim”, prekrojena dosadašnja istorija, a sve s ciljem rušenja Dejtonskog sporazuma i stvaranja unitarne BiH. Pavlović je istakao da sve ono što se dešava u i oko Srebrenice u ovih 20 godina je dio velikog projekta velikih sila da se raznim lažima, izmišljotinama i situacijama prikaže da se desilo ono što se nije desilo. On je naglasio da je u Srebrenici prije rata bilo 27.000 Bošnjaka i 9.000 Srba, te da je, ukoliko se uzme u obzir popis, broj bošnjačkih i srpskih žrtava procentualno isti, mada, napomenuo je, srpske žrtve nikoga ne interesuju. Prema Pavloviću u Srebrenici nije bilo nijedne masovne grobnice, niti je bilo masovnog stradanja Bošnjaka. Oni su uzeli Potočare da budu memorijalni centar za žrtve stradale van Srebrenice. Srbi su dobili oko 1.400 godina za Srebrenicu, a za 3.000 ubijenih Srba nijedan Bošnjak nije odgovarao. To govori o Međunarodnom sudu pravde, o pravu i pravdi uopšte”, rekao je Pavlović.

Na konferenciji su učestvovali i Aleksandar Pavić, kao moderator skupa i autor knjige „Zabranjena istina o Srebrenici“; dr Veljko Đurić Mišina, vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida govorio je o Knjizi mrtvih Srba – Srebrenica 1992-1995. godine; dr Nenad Antonijević, viši kustos Muzeja žrtava genocida, predstavio je dva zbornika radova: Stradanje Srebreničkog kraja u 20. vijeku i Zločini Crne legije 1942-1943. godine u Istočnoj Bosni; istoričar Nemanja Dević je govorio o arhivskoj građi Komesarijata za izbjeglice Vlade generala Milana Nedića koja se odnosi na Srebrenički kraj; general Vinko Pandurević, kao neposredni učesnik, govorio je o ratnim dešavanjima na području Srebrenice u periodu 1992-1995. godine; Miloš Milojević predstavio je radove nedavno preminulog pukovnika Ratka Škrbića, koji se u svojim knjigama kritički bavio „igrama brojki“ u vezi Srebrenice; kontraadmiral u penziji Boško Antić je govorio o istorijskom kontekstu operacije oslobađanja Srebrenice juna 1995. godine i advokat Goran Đorđević je govorio o pravnim posledicama događaja u Srebrenici u ljeto 1995. godine i problemima tumačenja genocida.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

 

Nema komentara

Napišite komentar