У БЕОГРАДУ ПРОМОВИСАНА КЊИГА ПОЕЗИЈЕ МИЛОША КОРДИЋА „ГРЛО У РЕБРИМА“

У просторијама Српске књижевне задруге у Београду 16. новембра представљена је нова књига поезије песника Милоша Кордића, под насловом Грло у ребрима.

На промоцији су говорили уредник књиге књижевник Драган Лакићевић и рецензент Марија Јефтимијевић Михајловић, док је аутор оправдано био одсутан.

Књига Грло у ребрима садржи 51 пјесму, а подијељене су у четири циклуса. Ово  је 19-а књига поезије од укупно 35 књига (уз двије књиге других издања) аутора Милоша Кордића који већ 60 година пише и објављује поезију, поезију за дјецу, есејистику, приповетке, романе и публицистику.

Говорећи о стваралаштву књижевника Милоша Кордића рецезенткиња Марија Јефтимијевић Михајловић  на почетку је цитирала неколико реченица за које сматра да најбоље говоре о његовом разумевању поезије, односно стварања. Цитат потиче из Кордићевог интервјуа за Вечерње новости из 2014.године :

„Не мислим да поезија мења свет, али свет у песнику, ма колико био мали, ситан, мења поезију. И ма колико песник покушавао да буде другачији, да каже нешто ново, најчешће не успева; прати га непрестана сумња у то како је већ све речено. Али је радост покушавати… јер сумња у песнику је лек – и не само за њега.“

Др Марија Јефтимијевић Михајловић

Јефтимијевић Михајловић је закључила да ако је, дакле, сумња песнику покретач и лек, она је исто то и тумачу који се прихвати да говори о поезији.

„Јер je та сумња по духу сродна песниковој сумњи – а то значи – и креативна и подстицајна. И нагони нас да завиримо тамо где је и песникова мисао досегла.
Јефтимијевић Михајловић се осврнула на теме, мотиве и симболе и метафоре Кордићеве ране и зрелије поезије.

„Песнички свет најновије збирке Грло у ребрима саграђен је од истих или сличних слика и феномена који су одувек окупирали његову песничку и стваралачку имагинацију. Он се врло често кретао у просторима сећања и исконског памћења или прапамћења просторима сна – ониристике и, нарочито, просторима метафизике, посматрајући и чулно перципирајући невидљиви свет у видљивим, појавним облицима. И што је можда још важније – у савременим догађајима“, навела је Јефтимијевић Михајловић закључивши да Милош Кордић јесте песник који има два завичаја – своју родну Банију и свој Београд, али се чини да је његов прави, истинити завичај – његова поезија.

„Треба рећи и то да је Кордићева песма, али и његова поезија у целини, веома сложена и да се опире једнозначним тумачењима. Збирка Грло у ребрима нуди нам један свет нијанси и привида, нејасних сазнања и неодређених простора. Кордићеви пејзажи су метафизички, било да су сачињени од слика свакодневног живота, слика и мириса детињства с Баније, Суње и Сиска, с једне, и слика хаотичне, ратом и бомбардовањем затечене београдске свакодневице, с друге стране, или, пак, слика епске и митске прошлости, с којом се, путем симбола и снова, непрестано дозива. Његови су мотиви и слике често надреалистички, чија значења превазилазе границе на први поглед виђеног, односно прочитаног“, рекла је Јефтимијевић Михајловић називајући Кордића песником „тишине“, и то оне метафизичке, тајанствене, која више поставља питања него што нуди одговоре, на моменте хладна, мистична и помало застрашујућа.

„Таква тишина суочава савременог човека са проблемом празнине у њему, и око њега, али и најважнијим питањем: „Где је у свему томе Бог?“. Кордић припада песницима који, са наглашеном способношћу слуха за тишину, уме да то време догађања преточи у песнички тренутак“, нагласила је рецезенткиња Јефтимијевић Михајловић сложивши се са тврдњом професора Душана Иванића који је за Кордића раније рекао да је овај аутор врх свега онога што је најбоље у песништву крајишких Срба.

Уредник нове Кордићеве збирке песама Драган Лакићевић подсетио се времена када је први пут чуо за Милоша Кордића.

Уредник СКЗ Драган Лакићевић и пјесник Милош Бајић

„Пре пола века сам чуо за Кордића. Био је веома активан на додели књижевне Југословенске награде Жељезаре Сисак у којој је тада радио. Као млад песник уређивао је часопис „Ријечи“ који је у оно време долазио до нас у Београду, а у њему су излазили и прикази наших књига из Београда. Задовољство ми је што смо сарађивали на овој књизи која је његопва прва књига издата у издаљу Српске књижевне Задруге и као таква представља његово најважније издавачко признање едицији која је предворје чувеног Плавог кола. Ова Кордићева књига је збирка антологијских песама, избрушених до перфекције. То су песме згуснутих слика и ова поезија предстаља сам врх наше савремене поезије“, истакао је Лакићевић објаснивши да Кордић наизглед пише о свакодневном животу града Београда, његовим улицама, трамвајским шинама, које чине оквир онога што се догађа у човековој души.

„Кордић покушава да проникне у душу и онога ко то посматра и онога човека и света кога посматра. То проницање у душу онога кога посматра је врхунска имагинација песника“, закључио је Лакићевић.

Промоцији су присуствовали бројни колеге, пријатељи, породица и поштоваоци рада и стварања врсног књижевника са Баније.

Биографија:
Милош Кордић рођен је 1944. године у Комоговини, на Банији. Школовао се у Јошавици (Петрињској), родном селу, Петрињи и Загребу. Радио је у Основној школи у Меченчанима, металуршком комбинату Жељезара Сисак и Холдингу Жељезара Сисак, Нафтној компанији Беопетрол Београд и руској нафтној компанији Лукоил Београд. Уређивао је листове, часописе, радио и ТВ емисије. Књижевним радом бави се од 1963. године. Издао је 35 књига, а заступљен је у преко 20 антологија, зборника, прегледа поезије и прозе, књижевних енциклопедија у земљи и иностранству. Радови су му превођени на неколико језика, а добитник је неколико награда и признања за књижевни, културни и спортски рад.

Од септембра 1991. године живи у Београду.

 

новинар „Српског кола“

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар