Streetball

U Drvaru održan 5. Streetball – turnir u uličnoj košarci

U Drvaru, od 27. do 30. jula, već tradicionalno posljednji vikend u julu održan je 5. po redu „Streetball Drvar 2017“. Streetball je organizovao Košarkaški Klub „Borac 1972“ iz Drvara, koji ove godine obilježava i 45. godšnjicu osnivanja Kluba.

Već tradicionalno Streetball u Drvaru je jedan od najljepših i najposjećenijih događaja, koji okuplja i staro i mlado, neko da igra, a neko da navija. Koliko je posjećen i koliko je pozitivan ovaj događaj u prilog govori i dolazak drvarske dijaspore, koja svoje godišnje odmore, par godina unazad, planira prema ovom događaju.

Streetball se orgnizuje i igra po FIBA 3×3 pravilima i u više starosnih grupa krenuvši od mlađih pionira, pionira, kadeta, juniora i seniora u muškoj konkurenciji, a u zavisnosti od prijavljenih ekipa u ženskoj konkurenciji se također igra u bar dvije starosne grupe.

Ove godine na turniru je učestvovalo ukupno 26 ekipa. Viđen je jako lijep basket, dobro navijanje i što je najbitnije Fair Play.

Kao i predhodnih godina viđeni su igrači iz drugih mjesta Bosne i Hercegovine, kao i oni van granica BiH. Osim drvarske dijaspore gdje smo vidjeli učesnike iz Srbije, Njemačke, Kanade, SAD i drugih zemalja, vidjeni su i gosti iz Slovenije, koji već par godina dolaze na pomenuti turnir.

Sve ekipe su bile miješane sa igračima iz Drvara, što govori o dobrim vezama koje su se uspostavljale i dalje se uspostavljaju djelimično i zaslugom ovog turnira.

Samu organizaciju turnira su pomogli Opština Drvar, Opština Istočni Drvar, Ministarstvo znanosti, obrazovanja, športa i kulture Kantona 10, Misija OSCE u Bosni i Hercegovini, Udruženja Drvarčana iz Dijaspore, Beograda, Novog Sada, Banja Luke i mnoga druga javna i privatna preduzeća mahom iz Drvara.

Četvrtog dana takmičenja su održane polufinalne i finalne utakmice u seniorskoj konkurenciji kao i finala u ostalim uzrastima gdje se vidjela velika i neizvjesna borba na terenu, na uživanje svih prisutnih.

Tokom ova četiri dana turnir je posjetilo preko 3000 gledalaca, što je izuzetno, posebno imajući u vidu da Drvar po posljednjem popisu broji 7400 duša.

Na kraju su podjeljene i vrijedne nagrade pobjednicima u svim konkurencijama.

Informativna služba

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar