Сабор Јањана у Војводини

У Футогу одржан, пети по реду, Сабор Јањана у Војводини

КОШАВИНА ЗАЧИНИЛА МАНИФЕСТАЦИЈУ


Јањани су се, и ове године, 20. маја окупили у Футогу, поред Новог Сада, како би се, пригодним културно-умјетничким програмом и надметањима у традиционалним, спортским дисциплинама, још једном, подсјетили на родни крај.  Ову забавно-спортску манифестацију отворио је Зоран Црепуља, предсједник МЗ Футог и предсједник удружења Јањана у Војводини. Скупу су се обратили предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, народна посланица Скупштине Србије Јасмина Обрадовић и помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић. Својим присуством, манифестацију су увеличали и предсједник удружења Јањ-Шипово Зоран Маријанац и свештеници из Јања, као и свештенство из Футога. Највише интересовање код публике изазвала су спортска надметања, а најзанимљивији дио био је избор најбољег косца. Ове године, ту титулу, освојио је Славиша Пуповић из Пљеваља, док су у остале три дисциплине доминирали такмичари Џими Комерца из Пригревице.

Јањ је географска, историјска и културна област, јужно од Шипова према Купресу, коју чини 18 села смјештених у и око кањона ријеке Јањ. Област Јањ обухвата око 85% површине општине Шипово и простире се на око 450 км². На простору Јања се налази Јањска висораван, Грбавичко поље, планина Виторог, Ваганска пећина, прашума Јањ, манастир Глоговац и многе друге знаменитости.  Срби из Јања се називају Јањани. Пред Други свјетски рат, у 18 насеља Јања, је живјело око 14.000 становника. Након Другог свјетског рата, у Јању је живјело око 9.000 становника у око 1.370 домаћинстава, од чега је у процесу колонизације исељенo 1.350 становника у 230 домаћинстава. Јањани сваке године организују Јањски сабор и Јањски вишебој, а већ пет година и Сабор Јањана у Војводини, на коме учествује и највећи број потомака колонизираних из тог краја.

 

БОГАСТВО  НАСЉЕЂА  ПРЕНОСЕ НА МЛАЂИ НАРАШТАЈ


Један од њих је Зоран Црепуља, сигурно најзаслужнији што сваке године овај Сабор доноси нешто ново, а чува оно највредније – традицију, обичаје и културу Јања.

„Сабор је, за све нас, прилика да покажемо богатство и љепоту нашег насљеђа и што је још важније, да то преносимо на млађе нараштаје. Ово је истовремено прилика да се сретнемо са старим и упознамо нове пријатеље, и да сви заједно уживамо у овој нашој манифестацији“, рекао је Зоран Црепуља, захваљујући се Граду Новом Саду, Покрајинском секретаријату за културу, jaвно информисање и односе са вјерским заједницама  и свим људима добре воље који су помогли да се овај скуп одржи и ове године.

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић, обраћајући се присутнима, истакао је да свако треба да буде поносан на своје поријекло, своје коријене и своју историју.

„На то нас подсјећа и ово пето, сад можемо да кажемо и јубиларно саборовање Јањана и њихових пријатеља, у Футогу.  Традиција је нешто што се преноси генерацијама и што треба брижљиво чувати, његовати, заливати као најљепши и најмириснији цвијет. Војодина и Нови Сад су поносни на своју мултикултуралност, а поносни смо и на вас Јањане, поштене и вриједне суграђане, који сте оплеменили ове наше већ традиционално укорјењене културне и спортске вриједности“, истакао је, између осталог Александар Петровић.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону  и Савеза Срба из региону Миодраг Линта је подсјетио да је српски народ Јања имао веома тешку историју кроз вијекове, а најтежи период био је свакако под злогласном владавином НДХ, када је на том простору страдало преко 2,5 хиљада Срба.

„ Тај народ се никада није одрекао свог идентитета и своје цркве. Чувени српски научник Јован Цвијић је рекао да су Јањани виталан, емотиван, здрав и истрајан народ који се никада није одрекао свог српства и своје цркве. Иако мала, та област је дала двојицу владика, десетине свештеника и у тешким временима очувала своју вјеру“, нагласио је, у својој бесједи, Миодраг Линта, пожеливши да такмичења прођу у спортској и фер атмосфери, да влада једна позитивна енергија и да се поново овдје видимо и наредне године.

Јасмина Обрадовић, републичка посланица, истакла је да се и сама осјећа домаћином ове манифестације јер је из Футога, а цитирала је пету од десет препорука Јањанима објављених у Јањском гласнику „да се сваки Јањанин стара о својој родној кући, очевини, дједовини и породичном гробљу“.

„ Наставите да се старате о култури и традицији свога мјеста, а ми ћемо се старати да увијек и на сваком мјесту имате нашу подршку. Поготово ми Футожани знамо то да цијенимо, знамо да са вама заједно добијамо све битке, а управо бијемо једну од њих, а та је да наши завичајци имају и свој медиј“, рекла је Јасмина Обрадовић и додала да када се то оствари „позваћемо вас, да вам то представимо“.

 

НАЈБОЉИ НА ТРОНУ


Здравицу за добродошлицу подигао је Браниша Ђукић из Футога, а у културно-умјетничком програму учествовали су: мушке пјевачке групе „ Момци са Совића“ и „Косачка дружина“; фолклорни ансамбл и женска пјевачка група КИЦ „Младост“ Футог, хумориста Ђуро Плавшић из Каћа. Програм су водили Александра Добрин и Милан Степанов, а између најава наредних тачака изнели су најзачајније пројекте које су Јањани остварили у протеклих годину дана и најавили нове за ову годину.

Након културног дијела програма кренула су спортска такмичења.  Скакало се у даљ, бацало камена с рамена, надвлачио конопац, а највећа атракција, испраћена од великог броја гледалаца, било је такмичење у кошењу траве.

Преко двадесет учесника из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, узело је у учешће у кошевини, а све је то будно пратио трочлани жири у саставу Милош Цвјетичанин , предсједник и Миле Ерцеговац и Пера Вранић, чланови жирија. Ове године, ван конкуренције, учествовала је Светлана Цеца Кнежевић и побрала аплаузе „колега“ косаца и многобројне публике. Сваки од такмичара морао је да покоси парцелу од 29 метара дужине и 3,10 метара ширине. Осим брзине, овдје се оцјењивао и квалитет кошења, тако да они најбржи нису били и најбољи.

Жирију је требало много времена да донесе своју оцјену, а док се то чекало, дјевојке су, као некада давно, косцима донијеле и распрострле на трави домаће специјалитете. Било је ту свега и свачега, од чувене пите којој Јањани у Шипову и споменик подигоше, до јагњећег и свињског печења. Није зафалила ни домаћа шљива, а ни пиво да „поврати“ душу послије напорне кошевине.

Након културног и спортског програма , забава и дружење су настављени уз Гоција и Лазу, под шатором испред спортске хале у Футогу, гдје су најбољим појединцима и екипама припале захвалнице, медаље и новчане награде.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

РЕЗУЛТАТИ У СПОРТСКИМ ТАКМИЧЕЊИМА


СКОК У ДАЉ ИЗ МЈЕСТА


1. Крајишник Александар
2. Јеротић Станко
3. Савковић Војислав

 

БАЦАЊЕ КАМЕНА С РАМЕНА


1. Марковић Милош
2. Бундов Александар
3. Крајишник Александар

 

НАДВЛАЧЕЊЕ КОНОПЦА


1. ЏИМИ комерц
2. ПКБ Београд
3. ЏИМИ комерц II

 

ТАКМИЧЕЊЕ У КОШЕЊУ ТРАВЕ


1. Пуповић Славиша
2. Керлец Недјељко
3. Сладојевић Марио
4. Прљевић Марио
5. Газдић Милорад

 

10. ЈУБИЛАРНИ ЈАЊСКИ ВИШЕБОЈ ОД 19. ДО 22. ЈУЛА


Ове године, Јањски вишебој ће се одржати у новом термину од 19-22. јула, са новим концептом. У четвртак 19. јула, предвиђено је Саборовање и Јањско прело у Стројицама.

У петак, 20.јула, у 12,00 часова Поход стазом здравља- пешачење у природи, у дужини од десетак километара. У суботу 21. јула, такмичење у Кошевини и спортским дисциплинама. Док је недјеља, 22.јула, резеревисана за културно-умјетнички програм, презентацију справљања јањске пите и финале у фудбалу.

Завичајно удружење Јањана позива све заинтересоване на Збор-прославу као некада, да узму учешће у дефилеу кроз центар Стројица, гдје ће се промовисати  јањска народна  ношња и остале рукотворине.

Када је ријеч о забавном програму, током вишебоја наступиће Митар Мирић, Баја Мали Книнџа, Лазо и Гоци, Ћоле Бенд и Весна.

 

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар