U Savinom Selu kod Vrbasa održan 28. plemenski skup Vasojevića

Uz prisustvo brojnih posjetilaca iz različitih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske u vojvođanskom mjestu Savino Selo kod Vrbasa i ove godine po 28 put na svečan način proslavljen veliki hrišćanski praznik Sveti Arhangel Mihailo (Aranđelovdan), krsna slava Vasojevićâ, 16. novembara 2019. godine. Ovaj skup se organizuje uvijek u prvu subotu uoči svoje slave Aranđelovdana, izdanci najvećeg srpskog plemena Vasojevića – čija je postojbina na prostorima ispod Komova i Bjelasice, pa od izvora Lima do Bijelog Polja – priređuju saborovanje u Savinom Selu, gdje većinu stanovništva čine kolonisti i njihovi potomci poreklom iz tog dela Crne Gore. Da bi – kako je rečeno – i ovom prilikom oživjeli uspomene na svoje slavne pretke i velikane poput Stefana Nemanje i Svetog Save, Karađorđa, Vuka Karadžića i sijaset drugih „junaka, slobodara, naučnika i društvenih i javnih radnika koji su, tokom osmovjekovnog trajanja Vasojevića“, ostavili neizbrisive tragove u srpskoj istoriji.

Bila je to prilika da se tokom svečanosti više od pet stotina Vasojevićâ i njihovih gostiju, okupljenih oko krsnog imena, njegujući tradiciju svog zavičaja, još čvšće ujedine u jedno zajedničćko biće.

Tako su se ponovo sreli stari znanci, rođaci i bratstvenici, učvršćena su i sklopljena nova prijateljstva i oživljene uspomene i sjećanja na slavne pretke.
Pored dobre organizacije i tradicionalnog gostoprimstva domaćina, priređen je i bogat kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali poznati pjesnici, guslari i estradni umjetnici koji su davali poseban ton cijelom događaju. Ovom prilikom obilježen je i dan kada je prije 29 godina formirano Udruženje Vasojevića u Savinom Selu.

Riječi pozdrava u ime domaćina uputili su predsjednik i zamjenik predsjednika Udruženja Vasojevićâ iz Savinog Sela Vuk Dedović i Nebojša Perović istakavši da je pitoma vojvođanska ravnica i ovoga puta, proslavljajući svetog Arhangela Mihaila, otvorila svoje srce i dušu svim iskrenim prijateljima i dobrotvorima.


Perović je pozdravio brojne goste i ovom prilikom pozdravio brojne delegacije i ličnosti koji su došli iz raznih djelova Srbije i Crne Gore među kojima Zamjenika izaslanika odbrane u ambasadi Rusije u Srbiji pukovnika Evgenija Anpilova ,nekadašnjeg narodnog poslanika Milana Paroškog, delegaciju Opštine Berane na čelu sa predsjednikom Dragoslavom Šćekićem, delegaciju SO Berane na čelu sa predsjednikom Novicom Obradovićem, delegacija Opštine Vrbas na čelu sa predsjednikom Opštine Milanom Glušcem, gradonačelnika Grada Subotice Boban Labana, delegacija Udruženja Vasojevića iz Beograda na čelu sa predsjednikom generalom dr Lukom Kastratovićem, delegaciju Udruženja Vasojevića iz Kragujevca sa predsjednikom Veroljubom Kastratovićem, Delegaciju Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918,njihovih potomaka i poštovalaca iz Vojvoda Stepe,Borisa Stanišića i dr Srđana Lalića iz Bijeljine,Đorđa Lakušića iz Kosovske Mitrovice, pjesnika Blagoja Bakovića iz Vrbasa kao i brojne delegacije iz Subotice,Sombora, Kragujevca, Beograda, Andrijevice, Murine …

Predsjednik Udruženja Vasojevića -Podružnice u Savinom Selu Vuk Dedović se obratio prisutnima posebno pozdravivši mlade svoje saradnike i druge prisutne i istakao je da se iz godine u godinu okupljaju u sve većem broju, što govori da ovakva okupljanja imaju budućnost. On je podsjetio prisutne na dan kada je osnovano Udruženje daleke 1992. godine kao prvo takve vrste u ondašnjoj Jugoslaviji, uz podsjećanje da je poslije Drugog svjetskog rata izvršena kolonizacija stanovništva iz ondašnjeg andrijevičkog i beranskog sreza u Savino Selo i to u dva navrata, gdje je svoj novi dom pronašlo bezmalo oko 400 porodica iz Vasojevićâ, koji su se skućili i prilagodili datim okolnostima.

O radu udruženja Vasojevića Dedović je rekao da već punih 29.godina ono postoji i istakao da su Vasojevići ponosni na svoje porijeklo koje vode od Nemanjića i da posebno poštuju i čuvaju sjećanje na Njegoša, Petra Prvog, Vuka Karadžića, na vojvodu Petra Bojovića koji vodi prijeklo iz Vasojevića i pozvao sve prisutne da pozdrave bratstvo Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i naravno Rusije.


Skup je pozdravio i predsjednik Udruženja Vasojevića iz Beograda general dr Luka Kastratović, poželjevši vrijednim domaćinima u Savinom Selu da i u narednom periodu priređuju slične bratske svečanosti, pohvalivši njihov rad i pregalaštvo da okupljaju svoju braću iz svih krajeva. Ističući da skup u Savinom Selu predstavlja izraz zajedničkih želja svih pripadnika velikog Vasovog plemena spremnih da njeguju tradiciju svoje postojbine, da se međusobno ispomažu i da udruženi pokažu svoje poštovanje prema precima, objasnio je da Udruženja Vasojevićâ nije stranačko nego vanstranačko i nadstranačko. Sjever Crne Gore odnosno Vasojevići su zapostavljeni i pozvao je naše zavičajce da ulaži i pomažu zavičaj. Na kraju pozvao je na slogu i jedinstvo Vasojevića, Crne Gore, Srbije i Republike Srpske i istakao da su Vasojevići okrenuti prema Rusiji.

Potom je u ime opštine Berane prisutne pozdravio, predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić,koji je prenio pozdrave iz zavičaja i poželio domaćinima da i u narednom periodu priređuje slične svečanosti, pohvalivši njihov rad i pregalaštvo da okupljaju svoju braću iz svih krajeva i posebno istakao da se zavičaj uvijek u srcu nosi bez obzira gdje se živi.

Skup je u ime opštine Vrbas pozdravio predsjednik opštine Milan Glušac , koji je podržao ovakve skupove i poželio domaćinima uspješan skup i slavu istakavši da će opština Vrbas uvijek imati sluha za ovakava i sličana Udruženja.

U kulturno-zabavnom programu nastupili su pjesnik Blagoje Baković, guslari Milan Mišović, Siniša Petrić i Radivoje Biševac i estradni umjestnici Milan Bojović, Branka Šćepanović i Andrijana Dabetić Anči, KUD ”Kolo” iz Berana koje izvelo igre iz Crne Gore i Vasojevića. Voditelj programa bila je Ivana Bulatović.

Saborovanje u Savinom Selu proteklo je u duhu običaja rodnog kraja. Uz izdašnu sofru sa obiljem nacionalnih specijaliteta, i uz neizostavne zvuke gusala, druženje gorštaka porijeklom iz doline Lima je trajalo do kasno u noć u mnogim ugostiteljskim objektima a posebno je bilo veličanstveno u restoranu ”Polimlje” vlasništvo Paća Radivojevića.,I tako kao i predhodnih godina smenjivale su se zdravice i prigodne besjede, a na rastanku je dogovoren novi susret uoči Aranđelovdana naredne godine. Tako je ove godine izgledao skup Vasojevića u Savinom Selu najstariji te vrste u Srba.

Prilog pripremio Goran Kiković, glavni i odgovornik urednik časopisa Glas Holmije

Komentari
  • Avatar

    Uredniku i autoru teksta bilo bi bolje da su proverili kalendar.
    Svi Vasojevići slave 21. novembar i tad je Aranđelovdan.Ima izuzzetak, jedna familija slavi sv.Aleksandra Nevskog (Bojovići).

    ponedeljak, 18. novembar 2019.

Napišite komentar