У Сиску је одржана комеморација за жртве дјечјег ратног логора

У назочности неколицине преживјелих логораша, те обитељи многих страдалих, у Парку Диане Будисављевић уз спомен обиљежје академске кипарице Милене Лах, обиљежена је 81. годишњица страдања и спашавања ратне сирочади из сисачког дјечјег логора.

Комеморација у организацији Српског народног вијећа и вијећа српске националне мањине града Сиска, била је посвећена најмлађим заточеницима концентрацијског сустава у НДХ који су у Сисак депортирани од јесени 1942. године.

Анета Владимиров је у име организатора рекла да је дјечји логор у Сиску непосредна посљедица офанзиве на Козару и великог приљева логораша из Поткозарја од 1942. године у јасеновачки логор, од којих су одвајана дјеца. Но, такођер су довођена дјеца и из других дијелова НДХ.

“Због нехуманих увјета живота многа су дјеца страдала, али су се нашли и појединци велике људске храбрости и снаге, који су настојали помоћи дјеци и спасити их. На тај је начин велики број дјеце усвојен и спашен”, рекла је Владимиров.

Додала је како је уз већ пословично хуманитарно дјеловање Диане Будисављевић, у сисачком случају заточеништва српске ратне сирочади врло важну улогу одиграо петрињски учитељ Анте Думбовић, који је са сисачким лијечником Ивом Педишићем и другим сисачким лијечницима, те сестрама Црвеног крижа, спасио велики број дјеце.

Иако још нема поузданих података о броју дјеце која су прошла кроз сисачки логор, који неки зову концентрацијски логор, а неки прихватилиште за дјецу, на спомен обиљежју стоји како су на сисачком дјечјем гробљу сахрањени посмртни остаци око 2000 дјеце.

На комеморацији су славу за смртно страдалу дјецу служили парох сисачки, отац Немања Ђурић и отац у мировини Лука Босанац. Пригодни су програм извели београдски кларинетист Лука Бошковић и загребачка глумица Тара Доротић.

Свечаност је завршила паљењем свијећа и полагањем бијелих ружа уз спомен обиљежје.

Извор: Радио Бановина

Нема коментара

Напишите коментар