Босанско Грахово: Срби повратници у страху од постројења за третман отпадних гума

У Босанском Грахову мјештани страхују од покретања постројења за третман отпадних гума.

Срби повратници, који се већином баве пољопривредом, вјерују да ће рад овог постројења довести до загађања.

У циглани Брик, која је инвеститор, тврде да нема разлога за бригу. Најављују израду студије утицаја на живтону средину, када ће и грађани моћи дати своје примједбе.

У општини кажу да су им мале могућности да спријече изградњу постројења, јер дозволе дају кантоналне и федералне власти.

Босанском Грахову није остало ништа осим чистог ваздуха, земље и воде, поручују мјештани. Изградњом постројењa за третман отпадних гума процесом пиролизе, страхују, и природа би била загађена. Управо од природе већина њих и живи. Бојан Маринковић узгаја краве.

– Бавим се еколошком производњом кајмака, сира, млијека,а ако се то покрене, страхујем шта ће бити са производњом и мојом породицом – каже Маринковић.

Више од стотину Граховљана бави се пчеларством. Кажу да је њихов мед освојио бројне златне медаље за квалитет.

– Процесом пиролизе продукти који излазе из димњака падају на тло, сва жива бића су угрожена, пчеле посебно. Стријепим да ће, уколико дође до овога, пчеле бити прве на удару, што би значило крај пчеларства овдје – каже пчелар Драгомир Лончар.

Из циглане тврде да опасност од загађења не постоји. Кажу да у Тешњу без проблема већ ради исто постројење, од којег ће куповати дијелом већ прерађену гуму. Производ пиролизе користиће као енергент за производњу цигле, умјесто мазута.

– Овдје је сасвим затворени систем и не долази до загађења околине. Према тој анализи, која је вршена од овлаштене организације и издата еколошка дозвола за фирму која у Тешњу већ ради, нема ниједног процента загађања околине – појашњава Милорад Маџарић, директор циглане Брик.

И у федералном и у кантоналном надлежном министарству РТРС-у је речено да циглана нема еколошку дозволу за постројење за прераду гума. У предузећу најављују да ће захтјев за издавање дозволе поднијети након израде студије утицаја на животну средину, на коју ће грађани моћи да дају своје примједбе. Општинска управа о постројењу нема званичних иформација.

– Ако дозволе даје Федерација, односно Кантон, општина је има врло мале могућности да нешто предузме. Једина могућност, уколико је заиста то толико опасно колико се прича и колико смо прочитали, а мислим да није безазлено, јесте само одређена врста грађанске непослушности – истиче начелник општине Урош Ђуран.

Из општинске управе најављују да ће 12. октобра, у основној школи у Грахову, бити одржан састанак са представницима циглане, испоручиоцима опреме и стручњацима за прераду гуме, који ће бити отворен и за грађане.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар