Вече посвећено лику и делу великог пријатеља Срба

У дворишту родне куће Ђорђа Оцића у Даљу 4. маја одржано је предавање о криминологу и хуманитарцу Арчибалду Рајсу, а приказан је и филм „Чујте Срби”.

Ко је био Арчибалд Рајс, која су његова постигнућа и зашто је био толико везан уз Српски народ, питања су на која су у склопу програма „Ко је нама био Рајс” одговорили уредник Изабраних дела Арчибалда Рајса Јелена Давидовић Коларов, предавач заштите животне средине Александра Љуштина и историчар криминалистике и познавалац Рајсовог дела Ивана Крстић Мистриџеловић која је своје предавање поделила на два периода његовог живота: лозански део, односно од рођења до доласка у Србију, и београдски период када је дао свој допринос реорганизацији и реформи полиције у Србији.

– После Првог светског рата, с обзиром на то да је Управа Града Београда потпуно девастирана и у међувремену је створена нова држава, Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, требало је обновити комплетну техничку службу са форензичком лабораторијом и у томе је био немерљив допринос Арчибалда Рајса. Такође, израдио је рукопис за реорганизацију полиције у коме је разрадио детаљне идеје о томе на који начин треба извести да полиција нове државе ухвати корак са најразвијенијим земљама. Та реформа је спроведена са малим закашњењем, али захваљујући Рајсовом раду у техничкој полицији, наша полиција јесте била на нивоу свих развијених европских и светских држава – појашњава Рајсово професионално деловање у тадашњој Краљевини СХС дела Ивана Крстић Мистриџеловић.

Родолф Арчибалд Рајс данас је српском народу најпознатији по свом делу „Чујте Срби”.

– Оно што је интересантно да се нама, као установи која у свом саставу има спомен-собе, обраћају школе које доводе децу да погледају предмете из личне Рајсове колекције и организујемо им кратко предавање, прилагођено узрасту. Чини ми се да је и даље доминантно његово дело, односно његов политички тестамент „Чујте Срби”. Постоји иницијатива удружења „Родолф Арчибалд Рајс” да се ово дело уврсти у школску лектиру. За сада то није реализовано, али било би добро да се то оствари – прича Крстић Мистриџеловић која је уједно и професорка на Факултету за криминалистику у Београду.

Приказан документарни филм настао по делу „Чујте Срби”

Доласком Рајса 1914. године у Србију како би као криминолог истражио злочине аустроугарске војске, настала је и велика љубав према српском народу.

– Покушавали смо да сазнамо одакле та његова љубав према Србији. С обзиром на то да је свима нама било врло интересантно и потпуно незамисливо да неко замени универзитетску каријеру како би дошао у ратом захваћену земљу, закључили смо да је реч о кинетичком човеку, са високим моралним начелима. Он је био неко ко се стављао на страну жртве, борио се за истину и правду и то је оно што га је на почетку Великог рата и довело у Србију – закључује Ивана Крстић Мистриџеловић.

Осим предавања, чланови удружења Ђорђе Оцић су у галерији Олајница припремили изложбу фотографија о Арчибалду Рајсу као и пројекцију филма „Чујте Срби” аутора Горана Вукчевића. Сам аутор био је спречен да дође у Даљ, али је путем видео снимка обећао да ће доћи првом приликом те рекао неколико речи о Рајсу и захвалио свима који су дошли да погледају филм.

– Личност Арчибалда Рајса ме је одувек занимала, али ме заинтересовало када смо колегиница Јелена Давидовић Коларов и ја у оквиру Завода за уџбенике и Ивана Крстић Мистриџеловић радиле Изабрана дела и тада смо схватиле од коликог је он значаја био за нас. Углавном смо сви чули за књигу „Чујте Срби”, али има далеко више тога о његовој личности. Филм је инспирисан заветом и саветом који је Рајс оставио нама Србима, а мислим да је сада право време да почнемо о томе да размишљамо и да те савете мало боље чујемо, него што смо то до сада чинили – каже председница Удружења „Ђорђе Оцић” Дејана Оцић.

Организацију програма помогло је Српско народно веће, месара Бођирковић, Академско удружење српске омладине Јосиф Руњанин и медијски спонзори ТВ продукција ЗВО, Радио Борово и Радио Дунав.

Душан Велимировић

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар