Бобоћани прошетали у српским народним ношњама

У оквиру манифестације под називом „Српска жена“ у Боботи су представљене народне ношње које се налазе у власништву тамошњег културно-уметничког друштва.

Организатори овог програма били су пододбор Просвјете из Боботе, КУД „Ђоко Патковић“ и удружење Чувари православља и српске културе које делује у Боботи.

– Програм је осмишљен на начин тако да у њему учествују песници са овог нашег ширег простора, а основни део програма била је презентација једног дела ношњи из нашег асортимана. Ми имамо преко 20 кореографија у свом репертоару и за сваку ту кореографију иде посебна ношња чиме можемо да се похвалимо. Огромна је вредност ношњи које поседујемо и имамо посебну просторију у којој их чувамо. Такође, имамо и жену која је задужена да их чува и да брине о њима, реч је о госпођи Славици Тома која о њима заиста води бригу и уредну евиденцију – истакао је председник боботског пододбора Просвјете Светислав Микеревић.

Манифестација Српска жена одржава се већ неколико година, обично је у ранијем периоду била организована поводом Дана жена, али је због оправданих разлога овај пут померена на крај октобра.

– Овај програм до сад смо обично радили у марту заједно са Удружењем жена, а тема ових програма обично нам је била српска жена кроз историју. Пошто смо ове године због познатих околности били спречени да то организујемо у марту, одлучили смо се да то урадимо сад, а тема нам је српска ношња кроз историју. Циљ нам је да представимо сваку ношњу, да је опишемо, али и да покажемо нашој публици шта то заправо ми све имамо у нашем културно-уметничком друштву – нагласила је председница удружења Чувари православља и српске културе Љубица Бауковић.

Сватовске игре и ношње

Ношње су презентовали чланови фолклорне секције, а међу приказанима публика је имала прилику да види шири спектар ношњи, из различитих крајева у којима српски народ живи, а међу приказаним ношњама организатори су изложили и одећу карактеристичну за овај крај.

– Ја сам на себи имала тзв. Сватовац, некада су приликом свадби свекрве имале посебну одећу на себи, нешто попут ове моје. То је био обичај овде на нашем подручју, а такође наше културно-уметничко друштво има и једну кореографију под називом Сватовац. Имали смо и једну девојку која је била у сватовцу, односно у одећи коју је некада облачила невеста након пресвлачења, односно скидања венчанице – напоменула је Љубица Бауковић.

Програм је зачињен и традиционалним играма, а свој прилог дали су и песници који су у својим песмама стихове посветили српској ношњи и жени.

Међу ношњама које се налазе у поседу културно-уметничког друштва из Боботе не налазе се само српске народне ношње, него и ношње других народа па тако имају и једну буњевачку ношњу, а материјал за њу су сами купили и сашили.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар