АКТУЕЛНО:

Богатим програмом на вечери Крајишке поезије на Бусијама обиљежени јубилеји 240 година од рођења и 180 година од смрти Саве Мркаља

У организацији Удружења Кордунаша, потомака и пријатеља Кордуна на Свету Петку у просторијама Парохијског дома у Бусијама приређено је вече Крајишке поезије поводом обиљежавања јубилеја Саве Мркаља, 240 година од рођења и 190 година од смрти.

Дио програма била је и изложба слика посвећених Сави Мркаљу, а све је приређено уз подршку суорганизатора, Крајишког културног центра.

Велики број окупљених поштовалаца лика и дјела српског филолога Саве Мркаља поздравио је домаћин вечери Петар Шаула, предсједник Удружења Кордунаша, пријатеља и потомака Кордуна и на почетку истакао значај јубилеја који се обиљежавају како би се његовало сјећање на овог  српског великана са Кордуна и захвалио гостима, а посебно учесницима који су својом поезијом посвећеном завичају, Крајини и Сави Мркаљу увеличали догађај.

Овом приликом свечано је уручен микрофон на поклон свештенству Сремске епархије, који је преузео отац Мићо Ристић, зато што су и овај пут уступили коришћење просторија Парохијског дома за организацију вечери.

Поезију су говорили у име Кордунаша пјесникиња Љиљана Ћуић, у име Славонаца Милена Богатић Жарковић,  у име Далматинаца Мирко Вујевић, а у име Банијаца Милош Бајић.

Чланови музичке секције Културне заједнице Крајине употпунили су музичким дијелом програма вече са пјесмама о Сави Мркаљу.

Осим поезије и музичког програма вечери о лику и дјелу Саве Мркаља говорила је и професорка поријеклом са Кордуна, Мирјана Радошевић истичући прије свега да о том великом човјеку није лако писати и говорити.

“Ми смо сви дио Савине постојбине, његовог Сјеничка, нашег Кордуна који осјећамо гдје год били. Као млада студенткиња на Филозофском факултету у Загребу била сам задивљена његовим дјелом. Његово дјело просвјетлило је и обогатило не само српски народ и културу већ и шири европски миље. Припада најзнаменитијим Србима свих времена. Полиглота, патриота, филолог и научник био ке Саво Мркаљ… Он се духом и радозналошћу ума разликовао и као дијете од својих вршњака. Његова сиромашна кућица од прућа и блата у Сјеничаку на Кордуну, гдје је рођен, постала је “двор науке”. Мркаљ је студирао филозофију и  математику у Пешти гдје је упознао многе српске великане, а између осталог ту се 1810. Године срео са Вуком Караџићем. Мркаљ је био кичма Вукове реформе српског језика и азбуке. 1817.године написао је антологију док је био у болници и на 18 страна  и две стране предговора изложио проблем и нашао решење за веома комплексно  питање српске азбуке са почетка 19.вијека. Касније је Вук и сам говорио “Ја не могу друге азбуке употребити него Мркаљеве, јер чистија не може бити”. О њему су говорили многи знани Срби, попут Амфилохија Радовића који је Мркаља поредио са Његошем:” Мркаљ је рекао следеће, Ја ћу бранити свој закон вјером и црквом, учићу сваког да тврд и постојан у својој вјери буде и свој завичај и своју част који се ни за какво благо купити не могу, да чува и брани”, навела је професорка Радошевић која се запитала да ли је трагично у свему томе било само рођење оваквог генија у сиромашној кућици од прућа и блата у Сјеничаку на Кордуну… али је затим и поручила да сви знамо одговор данас.

“Можда је дио снаге свог духа оставио свима нама да се дигнемо, да не залутамо и не изгубимо  и да видимо увјек мјесец над Кордуном који разгрће мрак и да нам увјек, ма гдје били, свјетли  Савино слово и чува његова снага научника и љубав космополите”, закључила је професорка Радошевић на крају.

Међу гостима вечери поезије присуствовали су и Жељко Рабљеновић  испред Културне заједнице Крајине, Миодраг Жарковић испред Удружења Славонија у срцу и Миле Шапић испред Коалиције удружења избјеглица. 

новинар “Српског кола “

Весна Пешић

Коментари
 • САВО МРКАЉ

  На Кордуну у селу Сјенићак у трошној кући роди се дјечак
  Слабашан као дјете је био Али је у знању предњачио
  Крајишки Срби су предњачили Учењу знању склони су били
  Азбука од 26 слова Вукова од 30 ко нова
  Мркаљев 18 страница спис Азбуку србску подиже у вис
  Са малим Вуковим изменама Савршено писмо дато нама
  Кад човек страда тиме се теши Да знањем може проблем да реши
  Од знања да живи није мого Несхваћен Мркаљ пострада много
  Ко предњачи први је на мети Мркаљ би човек коме се прти
  Неприхваћен и у манастиру Живи ради не може у миру
  Пун знања и идеја несхваћен Мркаљ прогањан ко жртва праћен
  Вредност Мркаља, Јернеј Копитар Похвале имо за Мркаљев рад
  Повезао је Вука и Сава Два срБска језичка великана
  Што је Саво Мркаљ осмислио Вук је то у дело претворио
  Знање бистрина његовог ума, није успела да га сачува
  Мркаљ зналац, језички геније Да живи нормално могао није
  Неразумевање можда завист Као ветром ношен отпао лист
  И митрополит Стратимировић Идеја Мркаљевих противник
  Књигу Сало дебелога јера Мркаљ је човек знања и пера
  Тешко је Сава Мркаља свести На реченицу, на кратке вести
  Језичким иновацијама склон Презир, казне доживљавао он
  Језике знао листа их дуга Нигде пријатеља нигде друга
  Вук је Мркаља обилазио у болници бечкој кад је био
  Образованији је од Вука Задесила га животна мука
  Вук од Сава продорнији био Реформу азбуке присвојио
  Да нигде мира нашао није Што је створио да то сакрије
  У манастиру прости монаси Од њих не могаше да се спаси
  Нису слушали Сава јауке стављали га на велике муке
  Неправедан према њему би свет крила му поломи прекину лет
  Љиљана Ћуић
  3

  петак, 29. децембар 2023.

Напишите коментар