АКТУЕЛНО:

„Црна Гора је остала земља Његоша и Миљана Вукова“ Председник СНО Горан Киковић ексклузивно за СД

„Хвала Богу што није дошло до сукоба, јер би сукоби само одговарали режиму“

Екипа новинара портала СрбијаДанас, боравила је у Беранама, где је разговарала са потпредседником СО и председником Српске народне одбране, Гораном Киковићем.

Разговарали су о се актуелним политичким дешавањима у Црној Гори, изазваним контраверзним Законом о слободи вероисповести.

Од следеће недеље протести ће бити два пута недељно. Како очекујете да ће се даље одвијати?

У демократским земљама, да се оволико народа скупило, до сада би били већ расписани избори или би Влада тражила да се повуче закон, нашло би се неко законско решење да се тај закон анулира. Ми се надамо да ће се то десити у наредном периоду под притиском међународне заједнице и земаља региона. Видите да је велика подршка нашег народа ван граница Црне Горе. Видите да се велики део народа у Црној Гори, не само људи који су гласачи опозиције, већ и људи који су гласачи ДПС, појављује на молебанима. То су скупови где се људи боре да се не примени тај дискриминаторски закон, који не дискриминише само верски Србе, него и оне људе који се не изјашњавају као Срби. Има један део људи који верује СПЦ, а то је институција која ужива највише поверење грађана у ЦГ. То се показало на овим молебанима и протестима, где су људи на културан и достојанствен начин, онако како доликује људима који су за његошевску Црну Гору. Показало се да је Црна Гора остала што је била и некада – његошевска, Црна Гора Петра И, Црна Гора краља Николе, Миљана Вукова, игумана Мојсија Зечевића… Свих оних великана који су се кроз векове борили за „крст часни и слободу златну“ у врло тешким условима. Данас није оно што је некада било – данас се не боримо пушком, већ на миран и достојанствен начин боримо за своја права. Сами знате шта се све овим законом тражи, да цркве и манастири који су саграђени до 1918. а један од таквих је и манастир Ђурђеви ступови, који су подигли Немањићи, морају да доказују власништво. Замислите да се након 800 година доказује власништво једне цркве! Замислите да цркве по Европи, католичке и протестантске доказују власништво. То је, дакле, антиевропски закон, антидемократски закон. Ако тај закон буде победио народну вољу, онда од народне, исконске Црне Горе неће бити ништа, а онда таква Црна Гора не треба никоме.

Да ли се плашите подметачина, фабрикованих инцидената?

Покушавано је ових дана, од стране УДБЕ, црногорске УДБЕ која спороводи све оно што је спроводила некадашња УДБА Јосипа Броза, да се изазову сукоби. Било је спорадичних инцидената, било је напада на вернике у Бијелом Пољу и Никшићу. Овде у Беранама је једно вече бачен сузавац на једну групу људи која је бранила своје светиње, али се све то свело на спорадичне инциденте. Хвала Богу што није дошло до сукоба, јер би сукоби само одговарали режиму, а не верницима и истинској Црној Гори. Истинска ЦГ ни у Другом светском рату није желела сукобе. Надамо се да ће се сачувати мир, а да ће закон пасти.

Да ли неодиграна утакмица Будућност-Црвена Звезда може да послужи за неки озбиљнији инцидент?

Озбиљни људи су то проценили и боље да плате казну од 20 хиљада евра, него да дође до некаквих инцидената, да падне братска крв.

Како реагују ваше комшије муслимани на овај Закон? Како реагују на протесте?

Они су у Беранама мањина. Било је подршке неких мањих група и појединачно. Они су већином за владајуће странке. Представници Бошњачког муслиманског народа су помогли овај Закон и то са обе руке, што би се рекло. Помогли су режиму Мила Ђукановића да против Срба усвоји овај Закон, то је очигледно. И против верника, не само Срба, јер има један део људи који нису Срби, али су верници СПЦ, и они су то ових дана и показали. Видео сам да су ти људи на литијама и молебанима присутни и нико их није мрко погледао од нас који не гласамо за ту опцију. Драго нам је да су се у Беранама пробудили потомци Васојевића који су и на Мојковцу одбранили част српске војске. Треба подсетити да су одавде три бригаде биле васојевићке.

Шта ће Срби у Црној Гори да раде ако тај закон опстане и почне његова примена? Докле то може да иде?

На основу онога шта је било, може да се види шта ће бити. Све зависи од великих сила. Није ово само Милова игра, већ је и игра неких центара моћи са стране.

Да ли је истина да је Мило са почетком литија отишао у Мајами?

Јесте, али не бих о безбожницима и овима који су искључени из цркве да разговарамо.

Да ли овај Закон значи да и муслиманима могу да узимају џамије?

Они имају неки договор са Муслиманима, а и Католици имају неки договор са Владом, зато се они и не буне толико. Али ти уговори нису дефинисани законом, закон је изнад тога. Ово је закон о верским правима и слободама, али тако дефинисан да се српска црква не може тако ни назвати. По овом Закону, Влада мора да потврди избор нових владика. То је врло опасно.

Да ли је тачно да би била забрањена употреба тробојке са оцилима, да чак не би смео да буде ни назив СПЦ?

Да, то за назив исто пише, а што се осталог тиче, пише да ће то регулисати ресорно министарство. Тако да ће се појавити подзаконски акти којима ће то бити дефинисано.

Преузето са: Србија Данас

Нема коментара

Напишите коментар