Галијашевић: Акција забране уласка личностима из Србије покренута крајем 2016.

Забрана уласка у БиХ одређеним личностима из Србије не само да открива различит профил личности под забраном, него и указује на ширину захвата у културно и друштвено ткиво Србије, које се проглашава пријетњом националној безбједности БиХ, а та систематска акција покренута је крајем 2016. године, изјавио је Срни стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

У посљедњих неколико дана улазак у БиХ из Србије забрањен је бившем команданту Жандармерије Србије Братиславу Дикићу, угледном адвокату Горану Петронијевићу, историчару Александару Раковићу и историчару Милошу Ковићу.

Према његовим ријечима забрана уласка угледним јавним личностима из Србије представља тек врх леденог бријега у одређивању Србије као непријатељске државе и њених истакнутих грађана као извора активне пријетње безбједности земље.

Ријеч је о робусној и систематској акцији покренутој крајем 2016. године и названој „Оперативни продор Ушће“, а шири списак забране уласка у БиХ је 2018. године и види се континуиетет акција и ове операције, навео је Галијашевић.

У основи овог обавјештајног продора, додао је он, налази се седам категорија активности које Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ офанзивно спроводи у односу на Србију – планирање и усмјеравање, прикупљање информација, обрада и кориштење, анализа и продукција, оцијена, стављање на располагање, корелација и
наредбо о дејству, те предузимање агресивних акција и примјена насилних метода.

– Шта конкретно, у контексту ових категорија, значе планиране мјере, на која лица из Србије се проводе и гдје – шта оперативци ОБА раде у „Санџаку“, а шта у Београду у активностима држављана Србије повезаних са вехабијама из Маоче, Дубнице и Сарајева, те шта Србију очекује на прољеће и каква је улога регионалних структура, у државама окружења – то је већ питање за обавјештајно- безбједносне структуре Србије, јер у БиХ нема ни минималног, а поготово адекватног надзора над активностима ове муслиманске милиције са статусом заједничке Обавјештајне службе – истакао је Галијашевић.

Један од проблема, указао је он, јесте озбиљна конспирација у којој учествују и многи кадрови из Републике Српске у овој агенцији, тако да нико са сигурношћу не може рећи ко је све из Србије именован као пријетња и коме је све забрањен улазак у БиХ, број таквих лица је очито огроман.

Своју улогу у непријатељском нападу на Србију и њене специјалне везе са Републиком Српском, Обавјештајно-безбједносна агенција манифестује извођењем 14 оперативно техничких мјера програмски дефинисаног Обавјештајног продора „Ушће“, који представља агресивну операцију Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ против владиних званичника, државних институција, грађана и јавних личности, те у начелу против уставног поретка Србије.

– Ову операцију је предложио Екрем Пита са учесницима у операцији ТУ-ТКИ, Одјељење 04/4, 05 и 06 из Организационе јединице Горажде, са разлогом дефинисаним као „непријатељски напад“ шифра 50000, али што је најважније само су муслимани одобрили ову акцију. У име шефа специјалних операција Милоша Шавије /Србина/ потписао се Којам Амир – рекао је Галијашевић.

У име Главног инспектора ОБА Хрвата Ивана Филиповића потписао се Арапин са лажним идентитетом Горан Б, док се у име замјеника директора ОБА Трифка Бухе нико није потписао, иако је његово име на овом тајном документу.

Галијашевић истиче да је планирано 14 оперативно-техничких мјера у провођењу ове операције и оне су назване „Кров“, „Бор“, „Шумар“, „Ловац“, „Брод“, „Море“, „Слалом“, „Ехо“, „Зора“, „Бајт“, „Сова“, „Блиц“, „Кањон“ и „Бунар“.

Као конкретан резултат ове операције већ 2018. године, објављен је званични документ Министарства безбједности који је у јавност процурио преко члана Заједничке комисије Парламентарне скупштине БиХ за надзор над радом ОБА Шемсудина Мехмедовића, ратног начелника полиције у Тешњу, повезаног са муџахединима и њиховим ратним злочинима на том подручју.

– У документу из августа 2018. као непријатељи БиХ означени су Ветерани Републике Српске, Равногорски покрет, Мото-клуб „Ноћни вукови“, Удружење „Република Српска -Част отаџбине“, Захар Прилепин, Александар Раковић, Џевад Галијашевић, Предраг Ћеранић и /преминули/ Мирослав Лазански – подсјетио је Галијашевић.

То су, указао је, само најзвучнија имена оних којима је залијепљена етикета „Опасни по БиХ2.

– Ова операција таргетирања и забрана није завршена, јер се институционално, унутар ОБА, њеног Обавјештајно-извршног комитета или њене парламентарне комисије за надзор над радом ове службе, а посебно унутар запослених, нико није озбиљније ангажовао да се овакве незаконите акције према грађанима Србије зауставе и санкционишу. Биће тога још – најавио је Галијашевић.

РТРС
Нема коментара

Напишите коментар