Годишњица геноцида у Велици: Дан у ком је за два сата звјерски убијено више од 500 православних мјештана

На данашњи дан 1944. године у селу Велика, испод Чакора, догодио се стравичан злочин у ком су снаге нацистичке СС јединице “Принц Еуген” и “Скендербег” из Црне Горе и Косова и Метохије убиле 550 мјештана, међу којима је било више од 100 дјеце млађе од 12 година.

Пред Други свјетски рат у Велици је живјело око 2.000 становника. За мање од два сата тог кобног 28. јула, прије 79 година, трећина је убијена, заклана, одрана или жива бачена у ватру.

Био је то један од најтежих злочина у Другом свјетском рату, не само на нашим просторима, већ и шире.

СС јединица Скендербег, састављена углавном од Албанаца и припадника Муслиманске милиције, одговорна је за бројне злочине, између осталих и за покољ у селу Велика 1944. године, гдје је 28. јула звјерски побијено више од 500 углавном жена, дјеце и стараца. Јединицом је командовао њемачки официр Аугуст Шмитхубер, који је осуђен и стријељан у Београду 1947. Њен припадник је био и ратни злочинац из Петњице Осман Растодер који је “из бриге за опстанак свога народа” организовао војну формацију познату под називом “Муслиманска милиција” која је починила бројне злочине над православним народом у Полимљу.

Сабор Српске православне цркве је жртве тог терора 2017. године прибројао лику Светих новомученика српских, придружујући им и 28 дјеце која су умрла од глади у плавском затвору 1941. године.

У помен жртвама се сваке године служи парастос, најстрадалније село у Горњем Полимљу постало је мјесто њиховог саборног помињања.

Потомци величких мученика изградили су спомен-цркву Светих Кирика и Јулите у Велици, коју су 2001. године освештали покојни митрополит Амфилохије и митрополит црногорско-приморски Јоаникије, тадашњи епископ будимљанско-никшићки.

Тако је обновљена свијест о величкој трагедији, злочину који је дуго био прикриван.

Поводом храмовне славе и празника Светих новомученика величких, горњеполимских и ржаничких јутрос су епископи пакрачко-славонски Јован и будимљанско-никшићки Методије служили литургију у Цркви Светих Кирика и Јулите.

Црногорски парламент усвојио је прошле године Резолуцију о геноциду у Пиви и Велици.

У образложењу резолуције наводи се да је, према непобитним доказима, у Пиви у јуну 1943. године убијено 1.290 цивила, међу којима 550 дјеце, а у Велици годину касније, 550 цивила, укључујући дјецу и старе.

Преузето са: Адрија.тв

Нема коментара

Напишите коментар