АКТУЕЛНО:

Књижевно вече: Крајишка поезија уживо

У Библиотеци Свети Сава у Земуну 8. децембра одржано је књижевно вече Крајишка поезија уживо у организацији Удржења Крајишника Глас Крајине. Циљ ових књижевних вечери је представљање савремених крајишких пјесника.

Присутни су могли да уживају у поезији Бојане Вучић, Оливере Аџић Лоле, Дамира Милоша и специјалног госта Милана Крковића. Ово вече још угоднијим чинили су музичари који су одсвирали и отпјевали неколико нумера: пијаниста Нада Томић, гитариста Миле Јевтић, бубњар раде Симић, док су виокални солисти били Јасна Чежек, Љиљана Дамљановић, Милеса Лазаревић и Мирсад Шуман.

Организатор предсједник Удружења Ђуро Црљеница захвалио се окупљенима и навео да је управо циљ ових вечери упознавање Крајишника са крајишким пјесницима.

– Пјесници увијек биљеже вријеме у којем живе и те пјесме често остану као свједочанство историје и друштвеног живота уопште. Ово је четврто представљање крајишких пјесника ове године у нашој организацији.

Црљеница се захвалио и ГО Земун која је подржала манифестацију и Библиотеци Свети Сава која је уступила простор, захвалио сликарки и пјесникињи Анки Куколечи што је довела своје другаре музичаре.

Дамир Милош крајишки пјесник из Книна до сада је објавио двије збирке пјесама. Његова поезија је изузетно снажна, па је тако Дамир и и интерпретира остављајући јак утисак и снажну емоцију на своје слушаоце. Поред родољубивих пјесама Дамир пише и социјалну и љубавну поезију.

Пјесникиња са Кордуна Бојана Вучић до сада је објавила једну збирку пјесама родољубиве поезије. Њена поезија често изазива истовремено и сузе и смијех, њене пјесме чувају успомене на родни Кордун, на обичаје, људе и њихове нарави.

Милан Крковић познат је по свом роману Кркани. Црљеница је свима препоручио да прочитају тај роман. Ове године је објавио збирку пјесама Црвени Банијац. Поред писања Милан израђује скулптуре у дрвету и бави се сликарством. Имао је неколико самосталних изложби.

Оливере Аџић Лоле сликарка и пјесникиња имала је бројне самосталне изложбе, преводилац је за шпански и руски језик. За народ каже да без митова, предања и традиције и без уважавања својих хероја и истините историјске свести није народ, већ облак уклетих планктона које носе брзе воде времена. Зато снујем да овековечим извесне елементе нашег предања и да великане наше јуначке прошлости пренесем на платно, као и да осликам сцене из живота наших предака, детаље са мобе, косидбе и других облика рада и дружбе.

Овом прилико представили су се и супружници Драгица Вигњевић Ковачевић и Миланко Ковачевић.

Драгица је издала збирку пјесма Гдје нестаје сунце руменилом вођено. Прочитала је своју пјесму и оставила снажан утисак на присутне који су је испратили великим аплаузом.

Миланко је написао књигу Пркоси са Грмеча, за коју каже да је његов духовни дуг родном крају и породици која је расијана широм свијета у ратним страдањима 20. вијека.

Након уживања у поезији присутни су могли да наставе своје дружење уз послужење.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар