u selu Bravnice

Ni nakon 22 godine nema odgovornih za zločin nad 81 srpskim civilom u selu Bravnice kod Jajca

Kolonu su činili uglavnom žene, deca i starci, ali su ih pripadnici Hrvatske vojske svejedno nemilosrdno istrebljivali, najpre gađajući zoljama i granatama, a potom su preživjele “dovršavali” automatskim puškama. Jedan od najdgovornijih za ovaj zločin Damir Krstičević trenutno je ministar odbrane Hrvatske.

Dok su 1993. vojnici Republike Srpske upravo na tom prostoru spasili hrvatske izbjeglice koji su bježale od Muslimana iz Travnika, dvije godine kasnije, hrvatska vojska je izrešetala bezopasnu kolonu srpskih izbjeglica, usmrtivši čak 81 civila. Najmlađa žrtva je bio dječak od tri godine a najstarija žrtva je imala preko 90 godina. Ovaj stravičan zločin nad srpskim civilima u selu Bravnice 1995 potpuno je zanemaren i 22 godine se ćuti o tome.

Kolonu, koja se kretala od Srbobrana ka Jajcu, napali su 13. septembra 1995. godine kod sela Bravnice, na oko 3 km ispred Jajca, pripadnici 2. gardijske brigade Hrvatske vojske, koji su ih sačekali u zasedi i počeli nemilosrdno da ubijaju nenaoružane i potpuno iznenađene civile u izbjegličkoj koloni. Od stanovništva nije bilo nikakvog otpora.

Prilikom tog napada, neki su odmah ubijeni, a neki su ranjeni. Prema iskazima svjedoka, samo u jednom autobusu, usled vatre koju su otvorili pripadnici Hrvatske vojske, ubijeno je i ranjeno više od polovine putnika (50 sjedišta plus oko 30 lica koja su stajala), da bi taj isti autobus sa žrtvama u njemu potom gađali “Zoljom” i zapalili ga sa preostalim ranjenicima i mrtvima unutra.O stradanju srpskog stanovništva u ovoj koloni govore svjedoci koji su se zatekli u koloni i koji su bili očevici onoga što se događalo, a pojedini od njih su izgubili svoje najbliže ili su i sami bili teško ranjeni. Oni su saslušani od strane istražnih sudija, a radi njihove zaštite, ovde se navode šifre pod kojima se njihovi iskazi nalaze u dokumentaciji Komiteta za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Iz njihovih iskaza se vidi da su pripadnici Hrvatske vojske odmah preduzeli mjere za uklanjanje dokaza, time što su odnijeli leševe ubijenih, tako da će tačan broj ubijenih i ranjenih tek naknadno moći da se utvrdi, ali se nesumnjivo može izvući zaključak da je bio veliki broj žrtava.

Na mjestu Carevo Polje otkopana je masovna grobnica sa 81 tijelom srpskih civila, među kojima i mnogih koji su stradali u Bravnicama. Otkopana su tijela sedmoro djece od 3 do 16 godina tj. Dragana (3), Borke (9), Velibora (13) i Borislava (10) Jankovića dok se za Aleksandrom (6) i Vesnom (5) Petrić kao i Danijelom Janković (16) još traga i vode se kao nestali jer su izgorijeli u autobusu ali su tijela sakrivena.

Ovo je samo još jedan od mnogobrojnih zločina nad srpskim civilima koji su počinili hrvatski vojnici. Srpskim civilima, među kojima kojima sedmoro djece, ubijenim u selu Bravnice nije podignuto nikakavo spomen obilježje koje bi sjedočilo o masakru velikih razmejera koji je počinjen tokom zločinačke akcije hrvatske vojske Maestral.

Savez Srba iz regiona traži da se stradaloj srpskoj djeci i civlima podigne spomen obilježje i da se konačno započne istraga o ovom zločinu.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Tako, 58-godišnji svedok 715/95-12, koji je bio u ovoj koloni izbjeglica, navodi:
“… Nalazio sam se u jednom autobusu koji je bio pun putnika, tako da su bila zauzeta ne samo sedišta, već je mnoštvo ljudi, žena i djece moralo da stoji.

Kada je taj autobus, koji se nalazio u koloni izbjeglica koje su se kretale i traktorima i zaprežnim vozilima, stigao do sela Bravnice, koje se nalazi na oko 3 km ispred Jajca, sačekali su nas pripadnici Hrvatske vojske koji su pucali u autobus i poubijali većinu putnika koji su se nalazili u njemu. Potom su autobus zapalili, tako da su sva tijela ubijenih i ranjenih, koja su ostala u njemu, izgorjela.

Pripadnici Hrvatske vojske su nemilosrdno ubijali Srbe koji su se nalazili u koloni, a to su najčešće bili žene, djeca i starci, kao i oni koji su se kretali u koloni pješice, terajući stoku. Video sam da su hrvatski vojnici pucali po koloni, kako ispred, tako i iza autobusa u kome sam se ja nalazio. Vojska je pucala na sve što se kretalo.

Komentari
  • Avatar

    Yes ! We need a monument for these poors victims, memory and homage. Great support from France and a lot of encouragements for your publication so interesting. Zivela moja Republika Srpska, with Brcko inside RS ! Many sad thoughts for Republika Srpska Krajina…. Kosovo je Srbija !!!!!

    subota, 08. juna 2019.

Napišite komentar